ΝΥΤ: Χάος και ελλείψεις στην κατεχόμενη Ουκρανία, εν μέσω ρωσικής διαταγής εκκένωσης

Με τις Αρχές της κατεχόμενης από τους Ρώσους περιοχής της Χερσώνας να αναμένουν από ώρα σε ώρα μεγάλη ουκρανική επίθεση, το μήνυμα ήταν σαφές: Εγκαταλείψτε τώρα τα σπίτια σας. Οι περισσότεροι άμαχοι εγκατέλειψαν την περιοχή εδώ και καιρό, με προορισμό τις υπό ουκρανικό έλεγχο περιοχές.

Την Παρασκευή, οι κατοχικές αρχές στη Ζαπορίζια διέταξαν την εκκένωση 18 χωριών και κωμοπόλεων, επικαλούμενες όξυνση των μαχών. Περίπου 70.000 άνθρωποι αναμένεται να μετακινηθούν, σύμφωνα με διορισμένο από τη Μόσχα τοπικό αξιωματούχο. Ο ρωσικός στρατός μοιάζει να οχυρώνεται και να προετοιμάζεται για μάχη, σύμφωνα με το Κίεβο.

Η αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση οδήγησε τη Μόσχα να διατάξει την απομάκρυνση πολιτών, για να συναντήσει όμως την άρνηση των περισσοτέρων.

Στις περιοχές που πρόκειται να εκκενωθούν, όμως, ελάχιστοι είναι εκείνοι που υπακούουν στις ρωσικές διαταγές εκκένωσης. Ο Μποχντάν Σταρόνοφ, εξόριστος επικεφαλής της περιφέρειας της Βασιλίφκα, λέει ότι περίπου 80 κάτοικοι, από τους 5.000 που έχουν παραμείνει στην περιοχή, συμφώνησαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στη Βασιλίφκα έμεναν 22.000 άνθρωποι πριν από τον πόλεμο. Η 58χρονη Χαλίνα, κάτοικος της κατεχόμενης από τους Ρώσους κωμόπολης Πολόχι, λέει ότι οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά τη λήξη του σχολικού έτους την Παρασκευή. Δεκάδες λεωφορεία κατέφθασαν στο σχολείο και οι γονείς διατάχθηκαν να επιβιβασθούν σε αυτά με τα παιδιά τους.

Μετά την αναχώρηση των πούλμαν, όσοι γονείς είχαν αρνηθεί να φύγουν υποχρεώθηκαν να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι συνειδητοποιούν τους κινδύνους και αναλαμβάνουν την ευθύνη της απόφασής τους. Ο εξόριστος δήμαρχος της Πολόχι, Αρτούρ Κρούπσκι, έμαθε από κατοίκους ότι τα πούλμαν, συνοδευόμενα από περιπολικά της αστυνομίας, κατευθύνθηκαν προς τα νότια και το λιμάνι του Μπερντιάνσκ. Αυτό επιβεβαίωσε και το ουκρανικό επιτελείο στρατού, αποκαλύπτοντας ότι οι ρωσικές αρχές μετέφεραν κατοίκους σε παλιές κατασκηνώσεις στα θέρετρα του Μπερντιάνσκ και του Πριμόρσκ. «Αυτοί που φεύγουν είναι κυρίως οι συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων. Πολλοί από αυτούς ελπίζουν να καταφύγουν στην Κριμαία», σχολιάζει ο Κρούπσκι.

Απόλυτο χάος επικρατούσε στην κωμόπολη Ενεργοντάρ, όπου κατοικούν οι περισσότεροι εργαζόμενοι του κατεχόμενου από τους Ρώσους πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια. Ο εξόριστος δήμαρχος του Ενεργοντάρ, Ντμίτρο Ορλόφ, δήλωσε την Κυριακή ότι οι συνθήκες ασφαλείας στις εγκαταστάσεις έχουν επιδεινωθεί και ότι η διαταγή εκκένωσης της πόλης προκάλεσε πανικό. «Τα καύσιμα εξαντλήθηκαν στα βενζινάδικα, ο εξοπλισμός του τοπικού νοσοκομείου λεηλατήθηκε και το κόστος φαρμάκων και εφοδίων αυξήθηκε σημαντικά», λέει ο Ορλόφ, ο οποίος διατηρεί επικοινωνία με συντοπίτες του στην κατεχόμενη πόλη.

Κάτοικος του Ενεργοντάρ είπε ότι όταν επισκέφθηκε κατάστημα τροφίμων το Σαββατοκύριακο για να αγοράσει εφόδια είδε την πόρτα κλειστή. Ρώσος στρατιωτικός τον πλησίασε και του είπε ότι το κατάστημα ήταν κλειστό «για πάντα».