Ο ΠΟΥ κήρυξε το τέλος της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για την πανδημία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε σήμερα το τέλος της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για την πανδημία Covid-19, τρία και πλέον χρόνια μετά τον συναγερμό που είχε σημάνει επισήμως για την πανδημία κορωνοϊού.

«Με ελπίδα, κηρύσσω το τέλος της παγκόσμιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για την Covid-19» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

«Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η COVID-19 έχει σταματήσει να αποτελεί παγκόσμια απειλή για την υγεία. Την περασμένη εβδομάδα, η COVID-19 κόστιζε μια ζωή κάθε τρία λεπτά – και αυτοί είναι μόνο οι θάνατοι που γνωρίζουμε» πρόσθεσε ο Δρ. Τέντρος.

Θεωρητικά, η πανδημία του κορωνοϊού SARS-Cov-2 παραμένει, σύμφωνα με τον ΠΟΥ – κάτι που ισχύει και για τον ιό HIV.

 

Πολλές χώρες έχουν από καιρό τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Covid αποσύροντας αρκετούς από τους περιορισμούς στη δημόσια υγεία, που είχαν εφαρμοστεί για τον έλεγχο του κορωνοϊού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 11 Μαΐου.

Ο SARS-CoV-2 αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουπέι της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019. Οι απόπειρες περιορισμού της νόσου απέτυχαν, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε αναγνωρίσει ότι αποτελεί «Εκτακτη Ανάγκη Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος» στις 30 Ιανουαρίου 2020.

Στις 11 Μαρτίου κήρυξε και επίσημα την πανδημία που ευθύνεται, επιβεβαιωμένα, για περισσότερους από 6,9 εκατομμύρια θανάτους και πάνω από 765 εκατομμύρια μολύνσεις. Αρκετοί ερευνητές εκτιμούν πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων της Covid-19 είναι πολύ υψηλότερος. Πέρυσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμούσε πως τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας είχαν πεθάνει περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι, από τους αντίστοιχους αριθμούς υπό κανονικές συνθήκες.