Στα πρόθυρα ρήξης Ουάσινγκτον και Μόσχα - Ρωσία: «Οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την επίθεση στο Κρεμλίνο»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από την ουκρανική επίθεση στο Κρεμλίνο», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti

«Τέτοιες προσπάθειες να αποκηρύξουν το γεγονός τόσο το Κίεβο όσο και η Ουάσιγκτον είναι, φυσικά, απολύτως γελοίες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αποφάσεις για τέτοιες ενέργειες και τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις δεν λαμβάνονται στο Κίεβο, αλλά στην Ουάσιγκτον. Και το Κίεβο κάνει ήδη αυτό που του λένε να κάνει», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η Μόσχα γνωρίζει ότι «συχνά ακόμη και οι ίδιοι οι στόχοι (του πολέμου) δεν καθορίζονται από το Κίεβο, αλλά από την Ουάσιγκτον». Μετά από αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποδεικνύουν στον ουκρανικό στρατό ένα αντικείμενο για επίθεση, απαιτώντας από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να την πραγματοποιήσουν.

«Δεν δίνεται κάθε φορά στο Κίεβο το δικαίωμα να επιλέγει τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει. Και αυτό επίσης υπαγορεύεται συχνά από την άλλη πλευρά του ωκεανού. Το γνωρίζουμε καλά», είπε ακόμη ο Πεσκόφ, χωρίς να δώσει στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό περί αμερικανικής ανάμιξης.

Η Ουκρανία έχει αρνηθεί κάθε ανάμιξη στο περιστατικό που συνέβη νωρίς χθες, όπου σε βίντεο φαίνονται δύο ιπτάμενα αντικείμενα να πλησιάζουν το Κρεμλίνο και το ένα εξ αυτών να εκρήγνυται με μια δυνατή λάμψη.

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να ανταπαντήσει, αλλά δεν έχει διευκρινίσει τι μορφή μπορεί να λάβει η απάντηση αυτή.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είχε πολλές επιλογές και η απάντηση, όταν έλθει, θα έχει εξεταστεί σοβαρά και θα είναι ισορροπημένη. Δήλωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επείγουσα έρευνα αλλά ότι δεν είναι σε θέση να πει πότε θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματά της.

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Η επίθεση με drone στο Κρεμλίνο δεν θα μείνει αναπάντητη

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε σήμερα πως η φερόμενη ως ουκρανική επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) εναντίον του Κρεμλίνου στο Μόσχα «δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη» και δείχνει πως το Κίεβο δεν έχει καμία επιθυμία να βάλει τέλος στον πόλεμο στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το ρωσικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για ένα κύμα ουκρανικών «τρομοκρατικών δραστηριοτήτων» και «σαμποτάζ» χωρίς προηγούμενο στο ρωσικό έδαφος.

«Οι δραστηριότητες τρομοκρατίας και σαμποτάζ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων λαμβάνουν ένα εύρος που δεν έχει προηγούμενο», αναφέρει.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε ακόμη τη «σιωπή» της Δύσης για το συμβάν και ζήτησε από άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς να καταδικάσουν αυτό που η Μόσχα αποκάλεσε τρομοκρατική απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.