Ο Ερντογάν υπόσχεται δωρεάν φυσικό αέριο στους Τούρκους: «Δώρο στον αιώνα της Τουρκίας» (video)

«Καλά νέα» σε σχέση με το φυσικό αέριο είχε τάξει πως θα ανακοινώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αυτό φαίνεται πως πράττει σε μια δέσμευση με έντονη προεκλογική χροιά.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος εννοώντας το τεράστιο κοίτασμα υδρογοναναθράκων της Μαύρης Θάλασσας, που πλέον θα γίνει προσβάσιμο από τον Μάιο στα τουρκικά νοικοκυριά, προέβη σε μια πανηγυρική ανάρτηση ενόψει της επίσημης τελετής:

«Καλά νέα, ας επιτρέψουμε το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας να γίνει δώρο στον αιώνα της Τουρκίας».

Στο βίντεο που ανήρτησε ο Τούρκος πρόεδρος, μοιάζει να κάνει ένα… time lapse από την έναρξη των ερευνών, μέχρι τις γεωτρήσεις (στις οποίες όπως φαίνεται συμμετείχε και το Oruc Reis) και το σήμερα.

Τα κοιτάσματα της Μαύρης Θάλασσας και ο στόχος η Τουρκία να μειώσει τις εισαγωγές της σε φυσικό αέριο

Σημειώνεται πως το κοίτασμα εντοπίστηκε από το γεωτρύπανο «Fatih», που ξεκίνησε τις σχετικές έρευνες στις 20 Ιουλίου. Πρόκειται για ένα κοίτασμα 320 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στο θαλάσσιο τομέα «Δούναβης-1», σε απόσταση περίπου 145 χιλιομέτρων βόρεια από την παραλιακή πόλη Ζόνγκουλντακ, κοντά στα όρια της ΑΟΖ της Τουρκίας με τη Βουλγαρία, στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας. Το μέγεθος του κοιτάσματος τελικά αναβαθμίστηκε σε 405 δισ. κυβικά μέτρα τον Οκτώβριο του 2020, όταν ολοκληρώθηκε η γεώτρηση.

Τον Ιούνιο του 2021 εντοπίστηκε ένα νέο κοίτασμα 135 δισ.κυβικών μέτρων στον τομέα Amasra-1 και πάλι στη Μαύρη Θάλασσα, στο οποίο αν προστεθεί και ο εντοπισμός ενός άλλου κοιτάσματος 58 δισ. κυβικών μέτρων στον θαλάσσιο τομέα Caycuma-1, αυξάνουν το συνολικό κοίτασμα στα 710 δισ. κυβικά μέτρα.

Το φυσικό αέριο από τα παραπάνω κοιτάσματα πλέον «πιάνει έδαφος» και ο Ερντογάν το πανηγυρίζει αναλόγως με ειδική τελετή από το εργοστάσιο διύλισης φυσικού αερίου στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στο Filyos. Ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε πει χθες, όπως μεταδίδει η Hurriyet, πως «θα αρχίσουμε να στέλνουμε αέριο» από τις αρχές του Μαΐου, ενώ επανέλαβε τον στόχο της Τουρκίας να απομειώσει κατά πολύ την εξάρτηση από τις εισαγωγές: «Μέχρι τώρα παρηγάγαμε το 1% του αερίου που καταναλώναμε, πλέον κάνουμε μια πολύ μεγάλη διαφορά ως προς αυτό, καθώς μειώνουμε τις εισαγωγές μας κατά 25-30%».

Ο Ερντογάν που για άλλη μια φορά επιθυμεί να εκθειάσει τα πεπραγμένα της 20ετίας του, πάντως, δεν φαίνεται πως βρίσκει δρόμο… στρωμένο με ροδοπέταλα για να παραμείνει στον προεδρικό θώκο, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ντέρμπι με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.