Μαίνονται οι μάχες στο Σουδάν - Υπερβαίνουν τους 270 οι νεκροί, κορυφώνεται η αγωνία για τους Έλληνες

Κορυφώνεται η αγωνία για τους περίπου 150 Έλληνες ομογενείς που ζουν στο Σουδάν, ενώ συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στη χώρα, που έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

«Από την πρώτη στιγμή με εντολή του Νίκου Δένδια ο πρέσβης και η πρεσβεία κινητοποιήθηκαν και επικοινωνήσαμε με τον μητροπολίτη Νουβίας κ. Σάββα για να δούμε ποια η κατάσταση στο πεδίο και να δώσουμε οδηγίες για αυτοπροφύλαξη», δήλωσε στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο Ηλίας Γαλάνης, εκπρόσωπος Πρεσβείας Ελλάδας στην Αίγυπτο.

«Να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι Έλληνες στο Σουδάν»

Όπως είπε στη συνέχεια, «πρώτιστο μέλημα είναι οι άνθρωποί μας να μην πάθουν κάτι και δεύτερο να βρεθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για να απομακρυνθούν με ασφάλεια».

Όσο για τις προμήθειες είπε ότι φαντάζεται ότι ακόμα επαρκούν, ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ ότι νερό και ηλεκτρικό δεν υπάρχει.

Σταθερή η κατάσταση των δύο τραυματιών

Ο κ. Γαλάνης είπε ότι 74 Έλληνες θέλουν να απομακρυνθούν από το Σουδάν ενώ σταθερή, χωρίς να εμπνέει ανησυχία, είναι η κατάσταση των δυο τραυματιών. «Παίρνουν αντιβιοτικά και παυσίπονα μέχρι να χειρουργηθούν».

Στη Μητρόπολη παραμένουν 15 άτομα τα οποία είχαν πάει το πρωί του Μ. Σαββάτου για τη Θεία Λειτουργία.

Βίντεο με τις δηλώσεις του εκπρόσωπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Αίγυπτο

Βίαιες συγκρούσεις στο Σουδάν, τουλάχιστον 270 νεκροί

Στο μεταξύ, μαίνονται οι μάχες από το Μεγάλο Σάββατο στο Σουδάν και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 270 ανθρώπους. «Καταδικάζω όλες τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών, στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς τους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Σουδάν», ανέφερε χθες Τρίτη ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους. Κατήγγειλε ακόμη τις «λεηλασίες δομών υγείας» και τη «χρησιμοποίηση άλλων για στρατιωτικούς σκοπούς».

Η βοήθεια που είχε διανείμει ο ΠΟΥ προτού ξεσπάσουν οι μάχες σε δομές υγείας στη χώρα έχουν εξαντληθεί, είπε ακόμη, και επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη εχθροπραξίες, είναι αδύνατο να οργανωθούν νέες παραδόσεις και νοσοκομεία στο Χαρτούμ δεν έχουν απολύτως απαραίτητα εφόδια για να περιθάλψουν τραυματίες.