Ευρωκοινοβουλιο: Ταξίδια για τους πολίτες του Κοσόβου εντός ΕΕ χωρίς βίζα για έως και 90 ημέρες

Οι πολίτες του Κοσόβου θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ και οι πολίτες της ΕΕ να μεταβαίνουν στο Κόσοβο χωρίς ταξιδιωτική βίζα, για έως 90 ημέρες εντός οιασδήποτε περιόδου 180 ημερών, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μετά την έναρξη ισχύος της νομοθεσίας, ολόκληρη η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων θα έχει παρεμφερές ρυθμιστικό πλαίσιο θεωρήσεων για την ζώνη Σένγκεν.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι χαιρέτισε το «εξαιρετικό νέο» που «μας φέρνει λίγο πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το Κόσοβο ήταν η μοναδική από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την οποία δεν είχε καταργηθεί η βίζα για ταξίδια στον χώρο Σένγκεν. Η εξαίρεση που δόθηκε σήμερα θα τεθεί σε ισχύ το αργότερο μέχρι το 2024.

«Έτσι μπορούν επιτέλους οι κάτοικοι του Κοσόβου να μετακινούνται εύκολα, να επισκέπτονται συγγενείς τους και να δραστηριοποιούνται οικονομικά στην ΕΕ. Όμως δεν είναι μόνο αυτό: αυτό το ουσιαστικό βήμα συνιστά επίσης μια στέρεη βάση για το μέλλον και για τη στενότερη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του Κοσόβου» είπε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Τάις Ρόιτερν (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες).

Τον Δεκέμβριο του 2022 οι αρχές του Κοσόβου υπέβαλαν επίσημο αίτημα ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαδικασία αναμένεται δύσκολη, λόγω των συνεχών κρίσεων μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας αλλά και επειδή πέντε χώρες μέλη της ΕΕ (Ισπανία, Κύπρος, Ελλάδα, Σλοβακία, Ρουμανία) δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία αυτής της πρώην σερβικής επαρχίας.