Χάος στο Σουδάν: Στους 97 οι νεκροί από τις εμφύλιες συγκρούσεις

Συνεχίζονται οι σφοδρές εμφύλιες συγκρούσεις στο Σουδάν. Τουλάχιστον 97 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 365 άλλοι έχουν τραυματιστεί σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της ένωσης Σουδανών γιατρών.

 

Το απόγευμα της Κυριακής, η κρατική τηλεόραση του Σουδάν διέκοψε το πρόγραμμά της, μια ενέργεια που, σύμφωνα με εργαζομένους, είχε ως στόχο να αποτραπεί η διάδοση προπαγάνδας από τους παραστρατιωτικούς που μάχονται με τον στρατό για τον έλεγχο της πρωτεύουσας.

Σημειώνεται ότι η RSF ανακοίνωσε νωρίτερα ότι, μετά τις μάχες που ξέσπασαν το Σάββατο, έθεσε υπό τον έλεγχό της την κρατική τηλεόραση και άλλες εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας, ένας ισχυρισμός που διαψεύστηκε από τον στρατό.

Αργά σήμερα το απόγευμα, ο στρατός φαινόταν ότι είχε ανακτήσει το πάνω χέρι στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Εργαζόμενοι σε κρατικά μέσα ενημέρωσης, που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο να παραμείνουν ανώνυμοι, είπαν ότι οι αρχές έκοψαν το σήμα αφού οι RSF μπήκαν στο κτίριο της τηλεόρασης στο Ομντουρμάν, στην απέναντι όχθη του Νείλου από το Χαρτούμ και χρησιμοποίησαν το δίκτυο του ραδιοφώνου για να μεταδώσουν πρόγραμμα υπέρ τους.

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν κ. Σάββας που παραμένει εντός της Μητρόπολης στο Χαρτούμ μαζί με 15 ακόμα άτομα τόνισε ότι πέρασαν μια ήσυχη νύχτα, αλλά πριν από λίγο άρχισαν σφοδρές συγκρούσεις και ότι ακούγονται πυρά.

Είπε ότι ανάμεσα στα 15 άτομα είναι, εκτός από Έλληνες και Αιθίοπες, Σουδανοί και Ρώσοι.

«Είμαστε σε αναμονή του τι θα γίνει από εδώ και πέρα» τόνισε, ενώ είπε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τις προμήθειες.

Είπε ότι έχει υπάρξει επικοινωνία με το ΥΠΕΞ και ότι υπάρχει συνεχής επαφή με τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο ενώ πρόσθεσε ότι «προς το παρόν είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση λόγω της κατάστασης που υπάρχει».