Δείτε ζωντανά την τελετή αφής του Αγίου Φωτός από τον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα

Πλήθος πιστών προσέρχεται στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα για την τελετή της αφής του Αγίου Φωτός, το οποίο από το Ισραήλ θα μεταφερθεί σε κάθε ορθόδοξη γωνιά του πλανήτη.

Στην Αθήνα το Αγιο Φως θα φτάσει γύρω στις 19:30 με αεροσκάφος Α320neo της AEGEAN και, εν συνεχεία, θα πραγματοποιηθεί η διανομή του σε όλη την ελληνική επικράτεια αεροπορικώς.

Δείτε live την τελετή αφής του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα:

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας φέτος για την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα.

Διπλωματικές πηγές του Ισραήλ αναφέρουν πως μέσα στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, ο αριθμός των πιστών στο ισόγειο περιορίζεται στους 1.800 για λόγους ασφαλείας. Υποστηρίζουν ακόμη πως δεν υπάρχει περιορισμός στην προσέλευση των πιστών σε σχέση με πέρυσι και ότι οι όποιοι περιορισμοί έχουν ληφθεί για λόγους ασφαλείας, που βασίζονται σε γνώμες ειδικών σε θέματα ασφάλειας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Αστυνομία του Ισραήλ δεσμεύεται για την ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας, αλλά και για την προστασία της ζωής και την κανονική διεξαγωγή της τελετής Αφής του Αγίου Φωτός.

Στην ελληνική αποστολή μετέχει και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Ανδρέας Κατσανιώτης. Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε « Υπολογίζουμε αν όλα πάνε καλά γύρω στις 7:30 το απόγευμα να επιστρέψουμε και να γίνει διανομή του Αγίου Φωτός σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με την Sky Air και την Aegean, aεροπορικά και ταυτόχρονα οδικά και ακτοπλοϊκά. Κάθε χρόνο υπάρχει ένα σχέδιο και κάθε χρόνο φτάνει το Άγιο Φως στο τελευταίο σημείο της χώρας μας, έτσι ώστε οι πιστοί να μπορέσουν να γιορτάσουν την Ανάσταση έχοντας το φως από τον Πανάγιο Τάφο»