Τσαβούσογλου: «Να διαπραγματευτούμε με την Ελλάδα για τα νησιά με αδιευκρίνιστο καθεστώς»

Λόγο για νησιά με «αδιευκρίνιστο καθεστώς» έκανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του στην Τουρκία.

Μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε προς τους δημοσιογράφους πως η επαναπροσέγγιση και το καλό κλίμα αυτή την περίοδο με την Ελλάδα είναι μία καλή ευκαιρία να ανοίξει ο διάλογος για τα νησιά για τα οποία λέει ότι είναι υπό «αδιευκρίνιστο καθεστώς».

«Αυτή η προσέγγιση με την Ελλάδα είναι καλή, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε έναν άλλο σεισμό ή μια καταστροφή για να λύσουμε τα προβλήματα. Βέβαια, για να είναι μόνιμη αυτή η θετική ατμόσφαιρα, είναι απαραίτητο να γίνουν βήματα για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων, τα οποία δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε τις εντάσεις ειδικά στο Αιγαίο και να εγκαταλείψουμε τις παραβιάσεις» είπε αρχικά ο Τσαβούσογλου, και συνέχισε:

«Επιπλέον, πρέπει να δώσουμε έμφαση στη συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, αλλά λέμε ότι πάντα θα προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα του τουρκικού λαού της Βόρειας Κύπρου και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, αλλά στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχει μόνο η Ελλάδα. Εγώ λέω ότι στην Κύπρο υπάρχουν και οι δύο πλευρές, το Ισραήλ, υπάρχει η Αίγυπτος, υπάρχει ο Λίβανος, υπάρχει η Συρία, αύριο, όταν διαμορφωθούν οι συνθήκες, η Λιβύη, υπάρχει επίσης η Παλαιστίνη. Πρέπει να πάμε σε συνεργασία».

Στη συνέχεια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στα νησιά, κάνοντας λόγο και για «παραβιάσεις».

«Όσον αφορά στα νησιά του Αιγαίου, υπάρχουν νησιά με αδιευκρίνιστο καθεστώς, υπάρχουν οι παραβιάσεις που ανέφερα προηγουμένως, υπάρχει το θέμα του εναέριου χώρου, υπάρχουν κάποιες συζητήσεις για αύξηση των χωρικών υδάτων από τα 6 μίλια στα 12 μίλια κατά καιρούς, όλα αυτά είναι θέματα διαφωνίας, θέματα που δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια.

Τώρα, εν μέσω αυτής της θετικής ατμόσφαιρας, πρέπει να τα διαπραγματευτούμε και πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα τα λύσουμε. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να τα λύσουμε όλα ως πακέτο, γιατί αν λύσουμε το ένα και δεν λύσουμε το άλλο, η ένταση θα συνεχιστεί. Ξέρετε, αυτά είναι αλληλένδετα προβλήματα. Οπότε μπορεί να μην αρκεί να λύσουμε ένα από αυτά ή δεν μπορούμε να πάρουμε πολιτικά ρίσκα σε αυτά τα θέματα, εννοώ», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Τσαβούσογλου: Στην Άγκυρα αυτήν την εβδομάδα ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου

«Ο Σούκρι θα επισκεφθεί την Τουρκία, πιθανότατα αυτή την εβδομάδα. Θα ανακοινώσουμε την επίσκεψη την Τετάρτη», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου στην ίδια συνέντευξη.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες οδεύουν προς το στάδιο να ορίσουν εκατέρωθεν πρέσβεις.