Politico: Ποιος κρύβεται τελικά πίσω από την βομβιστική επίθεση στην Αγ. Πετρούπολη - Όλα τα σενάρια

Είναι απίθανο να ανακαλύψουμε την πραγματική ταυτότητα του δολοφόνου γράφει το Politico, με αφορμή την επίθεση σε καφετέρια στην Αγία Πετρούπολη που οδήγησε στο θάνατο τον Ρώσο στρατιωτικό μπλόγκερ, Βλάντλεν Τατάρσκι.

Το Κρεμλίνο δεν έχασε χρόνο κατηγορώντας την Ουκρανία για την ενορχήστρωση της βομβιστικής επίθεσης. Και οι ουκρανοί αξιωματούχοι δεν ήταν λιγότερο αποφασιστικοί και απέκρουσαν άμεσα την κατηγορία.

«Οι αράχνες τρώνε η μία την άλλη σε ένα βάζο», έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μικαίλο Ποντόλιακ.

Όπως και στην περίπτωση της βομβιστικής επίθεσης με αυτοκίνητο τον Αύγουστο στα περίχωρα της Μόσχας εναντίον της σχολιάστριας Ντάρια Ντούγκινα, κόρης του Αλεξάντερ Ντούγκιν, ενός υπερεθνικιστή ιδεολόγου, ο κατάλογος των πιθανών δραστών είναι μακρύς. Αλλά πέρα από αυτό, λίγα είναι σίγουρα ή αξιόπιστα – παρά το πλούσιο υλικό από κάμερες ασφαλείας που έχει δοθεί στη δημοσιότητα και την εκπληκτικά γρήγορη σύλληψη της 26χρονης, της Ντάρια Τρέποβα, που παρέδωσε το άγαλμα γεμάτο εκρηκτικά στον Τατάρσκι.

Η Τρέποβα «δεν θα σκότωνε ποτέ κανέναν»

Πέρυσι, η Τρέποβα, η οποία είναι παντρεμένη αλλά σε διάσταση με τον σύζυγό της, σύμφωνα με δύο φίλους που μίλησαν στο Politico, φυλακίστηκε για 10 ημέρες επειδή διαμαρτυρήθηκε για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι φίλοι της, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να παγιδευτούν στην αντιτρομοκρατική έρευνα, λένε ότι θεωρούν απίθανο να γνώριζε για τη βόμβα, και ο εν διαστάσει σύζυγός της, δήλωσε σε ρωσικό μέσο ενημέρωσης ότι ο φόνος δεν είναι απλώς στον χαρακτήρα της. «Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει κάτι τέτοιο με τη θέλησή της», δήλωσε. «Η σύζυγός μου παγιδεύτηκε επειδή δεν θα σκότωνε ποτέ κανέναν».

Αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους αξιωματούχους του Κρεμλίνου να την παρουσιάζουν ως δολοφόνο που εκτελεί τις εντολές των Ουκρανών σε συνεργασία με τη ρωσική αντιπολίτευση κατά του Πούτιν.

«Το καθεστώς του Κιέβου υποστηρίζει τρομοκρατικές ενέργειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους στη Μόσχα λίγες ώρες αφότου είχε κατακαθίσει η σκόνη της δεύτερης δολοφονίας σε ρωσικό έδαφος ενός εξέχοντος υποστηρικτή του πολέμου στην Ουκρανία.

Και η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας δήλωσε ότι η βομβιστική επίθεση «σχεδιάστηκε από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες», σημειώνοντας ότι η Τρέποβα ήταν «ενεργός υποστηρικτής» του φυλακισμένου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Ανέλαβε χωρίς αποδείξεις ο ΝRA την ευθύνη την επίθεση στην Αγ. Πετρούπολη

Στα μέσα της εβδομάδας, όμως ο Ιλία Πονομάρεφ, ένας πρώην Ρώσος βουλευτής που μετατράπηκε σε αντιφρονούντα και ζει στο Κίεβο, δημοσίευσε μια δήλωση από μια μυστηριώδη ομάδα, τον Εθνικό Δημοκρατικό Στρατό (ΝRA), λέγοντας ότι ήταν υπεύθυνη για την επίθεση.

Ο NRA, ο οποίος ανέλαβε επίσης την ευθύνη για τη δολοφονία της Ντούγκινα, δήλωσε: «Η ενέργεια αυτή προετοιμάστηκε και πραγματοποιήθηκε από εμάς αυτόνομα και δεν έχουμε καμία σχέση και δεν έχουμε λάβει βοήθεια από ξένες δομές, πόσο μάλλον από μυστικές υπηρεσίες».

Αλλά όπως και με τη βομβιστική επίθεση στον Ντούγκινα, η ομάδα δεν προσέφερε τίποτα συγκεκριμένο που να αποδεικνύει ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Τατάρσκι και ο ισχυρισμός αυτός αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τους ειδικούς σε θέματα ασφάλειας.

Ο διάσημος μπλόγκερ δολοφονήθηκε ενώ έδινε μια ομιλία στο καφενείο σχετικά με το πώς πρέπει να γράφουν οι Ρώσοι πολεμικοί ανταποκριτές και μπλόγκερ για τη σύγκρουση. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε από την υπερεθνικιστική ομάδα Cyber Front Z, η οποία δήλωσε ότι είχε νοικιάσει το καφέ για τη βραδιά. «Υπήρξε μια τρομοκρατική επίθεση. Λάβαμε ορισμένα μέτρα ασφαλείας, αλλά δυστυχώς δεν ήταν αρκετά», ανέφερε η ομάδα στο Telegram.

Ο Πριγκόζιν, ηγέτης της μισθοφορικής ομάδας Wagner απέρριψε επίσης την ιδέα ότι η Ουκρανία έβαλε το χεράκι της στη δολοφονία του στρατιώτη-μπλόγκερ, λέγοντας: «Δεν θα κατηγορούσα το καθεστώς του Κιέβου για αυτές τις ενέργειες». Εκτίμησε ότι η δολοφονία πραγματοποιήθηκε από «μια ομάδα ριζοσπαστών», αλλά αινιγματικά πρόσθεσε ότι δύσκολα σχετίζονται με την κυβέρνηση», εννοώντας τη ρωσική κυβέρνηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρξε σχέση.

Η παρατήρησή του έχει τροφοδοτήσει τις εικασίες ότι η FSB ή κάποια άλλη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών μπορεί να έβαλε το χεράκι της στην έκρηξη για πολιτικούς λόγους, ανταγωνιστικά συμφέροντα εντός της Ρωσίας και άλλα.

Εξαπατήθηκε η Τρέποβα ή ήξερε τι έκανε;

Πώς ταιριάζει λοιπόν η Τρέποβα σε όλα αυτά; Ορισμένοι αναλυτές συμφωνούν. «Δεν αποκλείεται να μην γνώριζε για τη βόμβα», δήλωσε η Τατιάνα Στανόβαγια, ιδρύτρια και επικεφαλής της R.Politik, μιας δεξαμενής σκέψης. «Οι μετέπειτα ενέργειές της υποδηλώνουν ότι κανείς δεν την είχε προετοιμάσει για μια γρήγορη διαφυγή μετά την επίθεση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε άθελά της».

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ειδησεογραφικό ιστότοπο Baza που εδρεύει στο Telegram, ήταν γνωστή στην Αγία Πετρούπολη ως φεμινίστρια και ακτιβίστρια. Αλλά οι αναρτήσεις της στο Vkontakte ή VK, μια ρωσική πλατφόρμα ανάλογη του Facebook, περιλάμβαναν κυρίως selfies και αγχωτικά σχόλια για τη ζωή της και πολύ λίγα για κοινωνικά ή πολιτικά ζητήματα.

Οι δύο φίλοι της που μίλησαν στο Politico συμφωνούν, λέγοντας ότι ενδιαφερόταν κυρίως για τη μόδα και τον κινηματογράφο, μπορούσε να είναι ευμετάβλητη και παντρεύτηκε ελαφρά τη καρδία, ο οποίος διαλύθηκε γρήγορα. Πριν από ένα μήνα, αποφάσισε ξαφνικά να παραιτηθεί από τη δουλειά της και να μετακομίσει στη Μόσχα, αναφέροντας κάποια προσοδοφόρα δουλειά. Επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη μόνο λίγες ημέρες πριν από τη βομβιστική επίθεση και έμεινε στο διαμέρισμα μιας φίλης της. Η μητέρα της δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είδε την κόρη της λίγες ώρες πριν από την έκρηξη και φαινόταν φυσιολογική.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ύποπτες ανωμαλίες, όπως η ταχύτητα της αναγνώρισής της, οι γρήγορες ανακρίσεις της μητέρας και της αδελφής της και η ίδια η σύλληψή της – όλα μέσα σε λίγες ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση.

Ρωσικές πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο RBC ότι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Τρέποβα να χειραγωγήθηκε. Παρ’ όλα αυτά, την Τρίτη της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατική επίθεση και παράνομη μεταφορά εκρηκτικού μηχανισμού, υπογραμμίζει το Politico.