Πούτιν σε πρέσβειρα των ΗΠΑ: «Σε βαθιά κρίση οι σχέσεις μας, ευθύνεστε για την κλιμάκωση στην Ουκρανία»

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, απευθυνόμενος στους πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους είπε, χρησιμοποιώντας ωμή γλώσσα, ότι οι χώρες τους ευθύνονται για τη δραματική επιδείνωση στις μεταξύ τους σχέσεις από τότε που η Ρωσία έστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία τον περασμένο χρόνο.

Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της ΕΕ ήταν μεταξύ των 17 πρεσβευτών που επέδωσαν τα διαπιστευτήρια τους στον Πούτιν κατά τη διάρκεια τελετής στο Κρεμλίνο που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Πούτιν είπε στη νέα πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών Λιν Τρέισι ότι η υποστήριξη της επανάστασης στην Ουκρανία το 2014 οδήγησε στη σημερινή κατάσταση στην οποία η Ρωσία και η Ουκρανία βρίσκονται σε σύγκρουση.

Ο ίδιος είπε ότι οι σχέσεις βρίσκονται σε «βαθιά κρίση» η οποία «βασίζεται σε θεμελιωδώς διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τη διαμόρφωση της σύγχρονης παγκόσμιας τάξης».

«Αξιότιμη κυρία πρέσβειρα, γνωρίζω ότι ενδεχομένως δεν θα συμφωνήσετε, αλλά δεν μπορώ να μην πω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιώντας… τέτοιου είδους εργαλεία όπως η υποστήριξη στις λεγόμενες ‘έγχρωμες επαναστάσεις’, η υποστήριξη για αυτόν τον λόγο του πραξικοπήματος στο Κίεβο το 2014, οδήγησαν τελικά στη σημερινή κρίση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πούτιν.

Η Ρωσία απάντησε στην εξέγερση στο Κίεβο που οδήγησε στην αποπομπή του φιλορώσου προέδρου το 2014, καταλαμβάνοντας τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία και υποστηρίζοντας ένα ένοπλο αυτονομιστικό κίνημα που έθεσε υπό τον έλεγχό του εδάφη στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Πούτιν μίλησε με τη ίδια γλώσσα στον νέο πρεσβευτή της ΕΕ, Ρολάν Γκαλαράγκ ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Σεπτέμβριο, λέγοντάς του ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε μια γεωπολιτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία»

Απευθυνόμενος στον πρεσβευτή της Δανίας, ο Πούτιν προέτρεψε επίσης τη χώρα του να υποστηρίξει την πρόταση της Ρωσίας για τη σύσταση ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής για τη διερεύνηση των εκρήξεων που σημειώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και προκάλεσαν ρήγμα στους υποθαλάσσιους αγωγούς Nord Stream που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε εποικοδομητική συνεργασία με κάθε χώρα και δεν θα απομονωθεί, παρά την περίπλοκη κατάσταση στον κόσμο.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης ήταν ήδη πολύ τεταμένες προτού ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», αλλά έκτοτε έχουν πέσει σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι αναγκάστηκε να επέμβει στην Ουκρανία για να ανακόψει την παρέμβαση της Δύσης που άρχισε να μετατρέπεται σε απειλή για την ασφάλειά της.

Η Δύση και το Κίεβο έχουν απορρίψει τον ισχυρισμό αυτό ως αβάσιμο πρόσχημα για έναν κατακτητικό πόλεμο, ενώ η Δύση επέβαλε μπαράζ οικονομικών κυρώσεων, προμηθεύοντας την Ουκρανία με προηγμένα όπλα και άλλους πόρους για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις.