Σκάνδαλο στη Σκωτία με τον σύζυγο της πρώην πρωθυπουργού Στέρτζον - Λείπουν 600.000 από λογαριασμούς του κόμματος

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Σκωτία, καθώς συνελήφθη ο σύζυγος της πρώην πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Στέρτζον.

Ο σύζυγος της πρώην ηγέτιδος του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) Νίκολα Στέρτζον, η οποία πρόσφατα παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της Σκωτίας, συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται για τα οικονομικά του κόμματός της, μετέδωσαν σήμερα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, σε άλλο ένα πισωγύρισμα για το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η αστυνομία της Σκωτίας ανακοίνωσε τη σύλληψη σήμερα ενός 58χρονου άνδρα, όπως και τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών.

Aνέφερε: «Ένας 58χρονος άνδρας συνελήφθη σήμερα, Τετάρτη 5 Απριλίου, ως ύποπτος σε σχέση με τη συνεχιζόμενη έρευνα για τη χρηματοδότηση και τα οικονομικά του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας.

Ο άνδρας τελεί υπό κράτηση και ανακρίνεται από ντετέκτιβ της Αστυνομίας της Σκωτίας.

Οι αστυνομικοί διεξάγουν επίσης έρευνες σε διάφορες διευθύνσεις».

Πού πήγαν 600.000 στερλίνες

Σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο PA, πρόκειται για τον Πίτερ Μάρελ, σύζυγο της Στέρτζον. Αυτός ήταν ως τα μέσα Μαρτίου γενικός διευθυντής του SNP και παραιτήθηκε τότε από τα καθήκοντά του εν μέσω πολεμικής για τον αριθμό των μελών του κόμματος και την εσωτερική εκστρατεία με σκοπό την εκλογή νέου ηγέτη.

Η έρευνα της αστυνομίας επικεντρώνεται στο τι έγιναν πάνω από 600.000 στερλίνες που είχαν συγκεντρωθεί από υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Σκωτίας το 2017 και οι οποίες υποτίθεται ότι περιορίζονταν σε δαπάνες για αυτό το ζήτημα, αλλά απουσίαζαν από τους αρχειοθετημένους λογαριασμούς του κόμματος.

Το SNP δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Η κυβέρνηση της Σκωτίας δήλωσε ότι το θέμα αυτό αφορά το κόμμα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκτεθειμένη η Στέρτζον

Η Στέρτζον δέχθηκε πιέσεις να αποκαλύψει αν γνώριζε ότι ο σύζυγός της επρόκειτο να συλληφθεί προτού η ίδια παραιτηθεί από πρωθυπουργός.

Υπήρχε έντονη αστυνομική παρουσία έξω από το σπίτι του ζεύγους στη Γλασκώβη, σήμερα το πρωί, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών φορτηγών.

Αστυνομικοί βρίσκονταν, επίσης, στα κεντρικά γραφεία του SNP στο Gordon Lamb House στο Εδιμβούργο μετά τη σύλληψη, η οποία έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά την αντικατάσταση της Στέρτζον από τον Χούμσα Γιούσαφ.

Η απόφασή της να παραιτηθεί τον περασμένο μήνα αιφνιδίασε την πολιτική σκηνή της Σκωτίας, με το SNP να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Πολιτικές εξελίξεις θα πυροδοτήσει η σύλληψη

Η Νίκολα Στέρτζον, έπειτα από οκτώ χρόνια στην πρωθυπουργία της Σκωτίας και συνολικά 15 σε θέσεις ευθύνης στην τοπική κυβέρνηση, ανακοίνωσε στα μέσα Φεβρουαρίου την παραίτησή της, προς έκπληξη όλων, λέγοντας ότι δεν είχε πολλή ενέργεια. Η αποχώρηση της Στέρτζον, η οποία είχε ταχθεί με αποφασιστικότητα στη μάχη για ανεξαρτησία, αποδυνάμωσε το κόμμα, το οποίο βγήκε διαιρεμένο από την εσωτερική εκστρατεία που κατέληξε στην εκλογή του 37χρονου Χάμζα Γιούσαφ την περασμένη εβδομάδα.

Αυτός, ο πρώτος μουσουλμάνος ηγέτης ενός από τα έθνη που συνιστούν το Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρείται συνεχιστής του έργου της Στέρτζον, με μια γραμμή προοδευτισμού στα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα. Ωστόσο, αυτός εξασφάλισε μόνον το 52% των ψήφων απέναντι στην πιο συντηρητική Κέιτ Φορμπς.

Η αλλαγή αυτή στην πρωθυπουργία της Σκωτίας έγινε την ώρα που ο αγώνας για ανεξαρτησία, που είχε κάποια στιγμή πάρει νέα ώθηση από το Brexit και την έλλειψη δημοτικότητας των διαδοχικών Συντηρητικών κυβερνήσεων στο Λονδίνο, δείχνει να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τη βούληση του Εδιμβούργου να διοργανώσει νέο δημοψήφισμα χωρίς την έγκριση του Λονδίνου, έπειτα από αυτό που είχε καταλήξει στη νίκη του «όχι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας το 2014.