Ο Τζέρεμι Κόρμπιν αποκλείστηκε από υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές

Οι Εργατικοί της Βρετανίας απέκλεισαν τον πρώην ηγέτη τους, τον Τζέρεμι Κόρμπιν, από υποψήφιο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, καθώς ο διάδοχός του, ο Κιρ Στάρμερ, επιδιώκει να απομακρυνθεί από την ακροαριστερή πτέρυγα του κόμματος.

Ένας εκπρόσωπος του κόμματος είπε ότι η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή των Εργατικών ενέκρινε την πρόταση του Στάρμερ να μην στηρίξει την υποψηφιότητα του Κόρμπιν στις επόμενες εκλογές. Η πρόταση πέρασε με 22 ψήφους υπέρ έναντι 12 κατά.

Αφότου ανέλαβε την ηγεσία, το 2020, ο Στάρμερ προσπαθεί να μετακινήσει το κόμμα προς το κέντρο. Τον περασμένο μήνα είπε σε υποστηρικτές του Κόρμπιν ότι αν δεν τους αρέσει η αλλαγή αυτή «κανείς δεν θα τους υποχρεώνει να παραμείνουν».

Ο 73χρονος Κόρμπιν, ένας βετεράνος Σοσιαλιστής πολιτικός, πέτυχε μια σχετική άνοδο των ποσοστών του κόμματος το 2017, όμως το 2019 το οδήγησε στη χειρότερη ήττα του από τη δεκαετία του 1930. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τον Ιανουάριο του 2025.

Η κομματική ιδιότητα του Κόρμπιν ανεστάλη το 2020 επειδή υποστήριξε ότι οι καταγγελίες για αντισημιτισμό εντός του κόμματος κατά την περίοδο της ηγεσίας του «υπερτονίστηκαν δραματικά» για πολιτικούς λόγους. Στη συνέχεια ωστόσο αποκαταστάθηκε στο κόμμα, αν και ο Στάρμερ δεν του επέτρεψε να ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα των Εργατικών. Σήμερα θεωρείται ανεξάρτητος βουλευτής.

Η Momentum, μια ομάδα που ιδρύθηκε με στόχο να στηρίξει τον Κόρμπιν, χαρακτήρισε «μαύρη ημέρα για τη δημοκρατία» την απόφαση αποκλεισμού του από τις εκλογές.

Την Δευτέρα ο Κόρμπιν είπε ότι ο Στάρμερ δεν τήρησε τη δέσμευσή του να σεβαστεί τα δικαιώματα των μελών του Εργατικού Κόμματος και ότι αμαύρωσε τις δημοκρατικές βάσεις του.

Στις δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί προηγούνται των Συντηρητικών με διψήφια διαφορά αφότου η βραχύβια πρωθυπουργός Λιζ Τρας προκάλεσε χάος στις αγορές όταν ανακοίνωσε περικοπές φόρων. Αν και η διαφορά παραμένει, οι Συντηρητικοί άρχισαν να ανακάμπτουν αφότου η Τρας αντικαταστάθηκε από τον Ρίσι Σούνακ.