Ολλανδία: Μήνυση κατά δωρητή σπέρματος που ισχυρίζεται ότι έχει τουλάχιστον 550 παιδιά

Το ίδρυμα Donorkind της Ολλανδίας προσφεύγει στα δικαστήρια κατά του Jonathan Jacob Meijer για να τον σταματήσει να δωρίζει σπέρμα και τον κατηγορεί ότι λέει ψέματα για τον αριθμό των παιδιών που έχει κάνει πατέρα.

O «κατά συρροή δωρητής σπέρματος», όπως χαρακτηρίζεται από τα μέσα της χώρας, που έχει γίνει πατέρας 550 παιδιών έχει μηνυθεί εν μέσω κατηγοριών ότι οι πλούσιες δωρεές του αυξάνουν τον κίνδυνο τυχαίας αιμομιξίας.

Οι κατευθυντήριες γραμμές των ολλανδικών κλινικών σπέρματος λένε ότι οι δότες πρέπει να έχουν το πολύ 25 απογόνους ή να δωρίζεται σπέρμα σε 12 γυναίκες για να αποφευχθεί η ενδογαμία, η αιμομιξία ή τα ψυχολογικά προβλήματα για τα παιδιά του δότη.

Η γωγή ασκείται από μια Ολλανδή μητέρα ενός από τα παιδιά του Meijer, η οποία κατονομάζεται μόνο ως Eva και απέκτησε το παιδί το 2018. «Αν ήξερα ότι είχε ήδη γίνει πατέρας περισσότερων από 100 παιδιών, δεν θα τον επέλεγα ποτέ», δήλωσε η ίδια.

«Αν σκεφτώ τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό για το παιδί μου, μου έρχεται αναγούλα».

Η Donorkind θέλει το δικαστήριο να διατάξει τον Meijer να σταματήσει να κάνει δωρεές και να μάθει σε ποιες κλινικές έχει κάνει δωρεές. Θέλει επίσης να καταστραφεί όλο το σπέρμα του που βρίσκεται σε  αποθήκη, εκτός αν προορίζεται για μια γυναίκα που έχει ήδη ένα από τα παιδιά του.

Ο ίδιος, 41 ετών, ένας μουσικός από τη Χάγη, βρίσκεται σε μια ολλανδική μαύρη λίστα δωρεών, αλλά συνέχισε να δωρίζει στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων στη Δανία, την Ισπανία και την Ουκρανία, δήλωσε η Donorkind.

Η ολλανδική ένωση γυναικολόγων NVOG σήμανε συναγερμό για τον Meijer το 2017, αφού προέκυψε ότι είχε γίνει πατέρας τουλάχιστον 102 παιδιών μέσω δέκα διαφορετικών κλινικών στην Ολλανδία.

Πέρυσι, η Donorkind δήλωσε ότι είχε εντοπίσει δέκα γιατρούς που είχαν χρησιμοποιήσει παράνομα το δικό τους σπέρμα για να δημιουργήσουν παιδιά στις Κάτω Χώρες, οι οποίες εργάζονται για ένα κεντρικό μητρώο δωρητών σπέρματος.