Έρχεται απεργιακό χάος στη Γερμανία - Ακυρώνονται δεκάδες πτήσεις στο αεροδρόμιο του Μονάχου

Η μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων ετών στον τομέα των μεταφορών πραγματοποιείται αύριο στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης με τον επικεφαλής του γερμανικού συνδικάτου «Verdi» να επισημαίνει ότι, το αίτημα για την αύξηση των μισθών εν μέσω υψηλού πληθωρισμού αποτελεί «ζήτημα επιβίωσης» για τους εργαζομένους.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην κυριακάτικη εφημερίδα «Bild», ο Φρανκ Βέρνεκε επισημαίνει ότι, η απεργία αναμένεται να πλήξει σημαντικά τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και τις αερομεταφορές της Γερμανίας.

Ήδη από σήμερα στο αεροδρόμιο του Μονάχου, καταγράφονται πολλές ακυρώσεις πτήσεων, ενώ στη Φρανκφούρτη λόγω τεχνικών προβλημάτων σημειώθηκαν καθυστερήσεις σε πτήσεις της Lufthansa.

Από την πλευρά του, ο διαχειριστής των γερμανικών σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, «Deutsche Bahn» έσπευσε να καταδικάσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις και κάλεσε το συνδικάτο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Οι άνθρωποι δεν είναι απλώς υποαμειβόμενοι, είναι απελπιστικά εξαντλημένοι», τονίζει ο Βέρνεκε στην εφημερίδα «Bild» επισημαίνοντας ότι η απεργία θα ξεκινήσει αμέσως μετά τα μεσάνυκτα και θα πλήξει τις μεταφορές όλο το 24ωρο.

Το συνδικάτο Verdi εκπροσωπεί περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, περιλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα των μεταφορών και τα αεροδρόμια.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου ζητά αύξηση των μισθών κατά 10,5%, που μεταφράζεται σε τουλάχιστον 500 ευρώ επιπλέον μηνιαίως.

«Η απεργία είναι αναγκαία για να ξεκαθαρίσουμε στους εργοδότες ότι θα επιμείνουμε σθεναρά στις διεκδικήσεις μας», δηλώνει στην συνέντευξή του ο Φρανκ Βέρνεκε.

«Είναι ζήτημα επιβίωσης για πολλές χιλιάδες εργαζομένων να λάβουν σημαντική αύξηση μισθού», λέει ο επικεφαλής του Verdi προσθέτοντας ότι οι τιμές σε καταναλωτικά αγαθά είχαν αυξηθεί κατά 9,3% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με πέρυσι.