Κιλιντσάρογλου ή Ερντογάν: Δε συμφωνούν οι δημοσκόποι ποιος προηγείται

Στην τελική ευθεία των εκλογών βρίσκεται η Τουρκία, καθώς πλησιάζει η 14η Μαΐου, ημέρα που οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες4, για την εκλογή προέδρου αλλά και για την ανανέωση της θητείας των μελών της εθνοσυνέλευσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο έχουν οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες στην πρώτη έχει ξεκάθαρο προβάδισμα ο Ταγίπ Ερντογάν, και στη δεύτερη, προηγείται ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη δημοσκόπηση σύμφωνα με το ertnews.gr ο νυν πρόεδρος, συγκεντρώνει το 47,4% των ψήφων ενώ ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου το 45,3%, με τον Μουχαρέμ Ιντζέ να ακολουθεί με 6,5%.

 

Στη δεύτερη ωστόσο, με μεγάλη διαφορά της τάξης των 7 μονάδων, προηγείται ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου με ποσοστό που φτάνει το 51,3% και τον ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν με 44%, με τον Μουχαρέμ Ιντζέ να δυσκολεύεται να συγκεντρώσει τις 100.000 υπογραφές που απαιτούνται προκειμένου να είναι υποψήφιος.

Οι εκτιμήσεις από πολιτικούς αναλυτές και δημοσκόπους, είναι πως εάν έχει ο Κιλιντσάρογλου, στήριξη των ψηφοφόρων του Μουχαρέμ Ιντζέ θα μπορούσε να εκλεγεί και από την πρώτη κάλπη.

Το HDP δεν θα κατεβάσει υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (HDP) και οι σύμμαχοί του δεν θα κατεβάσουν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε η Πέρβιν Μπουλντάν, μέλος της προεδρίας του κόμματος που έχει τον ρόλο του ρυθμιστή στις τουρκικές εκλογές, θέτοντας ένα ακόμη πρόσκομμα στις προοπτικές επανεκλογής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του κόμματος, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Περβίν Μπουλντάν δεν αποσαφήνισε αν η περί το HDP συμμαχία θα υποστηρίξει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης και πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, μετά την συνάντησή τους το περασμένο σαββατοκύριακο.

Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του τουρκικού κοινοβουλίου και συγκεντρώνει την υποστήριξη του 10% του εκλογικού σώματος, διαδραματίζοντας ρόλο «κλειδί» στις προεδρικές εκλογές.