Credit Suisse: H ελβετική κυβέρνηση μελετά σχέδιο κρατικοποίησης της - Αρνήθηκε προσφορά 1 δισ. από την UBS

Συνεχίζουν να τρέχουν οι εξελίξεις γύρω από το μέλλον της Credit Suisse, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg η ελβετική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ολικής ή μερικής κρατικοποίησης της τράπεζας.

Σύμφωνα με τo Bloomberg, οι ελβετικές Αρχές εξετάζουν αυτήν τη λύση σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η εξαγορά από την UBS. Νωρίτερα, οι μέτοχοι της Credit Suisse φέρεται να απέρριψαν πρόταση ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Επικαλούμενο πρόσωπα που γνωρίζουν την υπόθεση, το Bloomberg News έγραψε ότι η Credit Suisse αντιστέκεται στην πρόταση, καθώς θεωρεί ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό και ότι αυτό θα έπληττε τους μετόχους και τους εργαζόμενους στην τράπεζα που έχουν μετοχές στην εταιρεία, οι οποίες θα πληρωθούν τελευταίες κατά σειρά μετά μια πιθανή χρεοκοπία (deferred stock).

Credit Suisse: Καταιγιστικές εξελίξεις γύρω από το μέλλον της τράπεζας

Σύμφωνα με τους Financial Times, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS Group AG προσφέρθηκε να εξαγοράσει την Credit Suisse για σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια, με την ελβετική κυβέρνηση να σχεδιάζει να αλλάξει τη νομοθεσία της χώρας για να παρακάμψει μια ψηφοφορία των μετόχων για τη συναλλαγή.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS, πιέζεται από τις αρχές να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε την Κυριακή (19/3) την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Credit Suisse, με την ελπίδα να αποφευχθούν μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές τη Δευτέρα 20 Μαρτίου.

Κυβερνητικά στελέχη συνεδρίασαν το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών στη Βέρνη, όπου και επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της Credit Suiesse, καθώς θεωρούν πως είναι θέμα κομβικής σημασίας για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Η προσφορά που κατατέθηκε το πρωί της Κυριακής από την UBS αναφέρεται εξαγορά στα 0,25 φράγκα ανά μετοχή της Credit Suisse, έναντι 1,86 φράγκων που ήταν το κλείσιμο της Παρασκευής (17/3).

Επίσης, σύμφωνα με τους Financial Times, η UBS επιμένει να υπάρξει πρόβλεψη ακύρωσης της συμφωνίας σε περίπτωση υπάρξει μια σημαντική αρνητική μεταβολή με άνοδο των spreads των CDS της κατά 100 μονάδες βάσης ή περισσότερο.