Γονείς στο Ιράν διαδηλώνουν με αφορμή τα νέα περιστατικά δηλητηρίασης μαθητριών στα σχολεία

Ανήσυχοι γονείς διαδήλωσαν σήμερα στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις, με αφορμή τις ύποπτες δηλητηριάσεις μαθητριών σε δεκάδες σχολεία του Ιράν.

Τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες κορίτσια έχουν ασθενήσει μυστηριωδώς. Ιρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι μαθήτριες δηλητηριάστηκαν και επιρρίπτουν την ευθύνη στους «εχθρούς» του καθεστώτος. Ορισμένοι πολιτικοί λένε ότι οι μαθήτριες μπορεί να μπήκαν στο στόχαστρο σκληροπυρηνικών ισλαμιστικών οργανώσεων που αντιτίθενται στην εκπαίδευση των γυναικών.

Περιστατικά δηλητηριάσεων έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα σε περισσότερα από 30 σχολεία, σε τουλάχιστον 10 από τις 31 επαρχίες του Ιράν. Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν γονείς να σπεύδουν στο σχολείο για να παραλάβουν τα παιδιά τους και κάποιες μαθήτριες να μεταφέρονται σε νοσοκομεία με ασθενοφόρα ή λεωφορεία.

Μια συγκέντρωση γονέων έξω από το υπουργείο Παιδείας στην Τεχεράνη σήμερα μετατράπηκε σε αντικυβερνητική διαδήλωση, σύμφωνα με ένα βίντεο, η αυθεντικότητα του οποίου επαληθεύτηκε από το πρακτορείο Reuters. «Μπασίτζι, Φρουροί, είστε το Νταές μας» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, παραλληλίζοντας τους Φρουρούς της Επανάστασης και άλλες δυνάμεις ασφαλείας με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν σε δύο άλλες περιοχές της Τεχεράνης και σε πόλεις όπως το Ισφαχάν και το Ρασντ, σύμφωνα με μη επαληθευμένα βίντεο.