Ολλανδικά F-35 αναχαίτισαν τρία ρωσικά αεροσκάφη κοντά σε βάση του ΝΑΤΟ στην Πολωνία

Ένα ζευγάρι ολλανδικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 αναχαίτισε σχηματισμό ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών που πετούσαν κοντά σε ζώνη ευθύνης του ΝΑΤΟ στον εναέριο χώρο της Πολωνίας, αποκάλυψαν Ολλανδοί αξιωματούχοι αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο FOX news.

Το περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα, με «το τη συγκεκριμένη στιγμή άγνωστο αεροσκάφος να πλησιάζει την πολωνική περιοχή ευθύνης του ΝΑΤΟ από το Καλίνινγκραντ», ένα ρωσικό θύλακα στη Βαλτική Θάλασσα, ανέφερε το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας, επικαλούμενο το Reuters.

«Μετά την ταυτοποίηση, αποδείχθηκε ότι ήταν τρία αεροσκάφη: ένα ρωσικό IL-20M Coot-A που συνοδευόταν από δύο Su-27 Flankers», φέρεται να πρόσθεσαν οι Ολλανδοί αξιωματούχοι.

«Τα ολλανδικά F-35 συνόδευσαν τον σχηματισμό από απόσταση και παρέδωσαν τη συνοδεία στους εταίρους του ΝΑΤΟ».

Το πολωνικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε στο Politico ότι τα αεροσκάφη ταξίδευαν πάνω από διεθνή ύδατα και δεν εισήλθαν στον εναέριο χώρο της χώρας.

Το περιστατικό σημειώνεται ενώ η ένταση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας είναι στα ύψη μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το Politico οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν την Τρίτη ότι η Ρωσία εξακολουθεί να διαθέτει ισχυρή αεροπορία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη παροχής περαιτέρω υποστήριξης στην Ουκρανία καθώς η επίθεση της Ρωσίας συνεχίζεται στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Αξιωματούχοι ασφαλείας από περισσότερες από 50 χώρες συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συντονίσουν τη βοήθεια προς το Κίεβο, και συζήτησαν για την παροχή στην Ουκρανία μεγαλύτερων δυνάμεων πυροβολικού, πυρομαχικών και τεθωρακισμένων — αλλά κυρίως την ενίσχυση της αεράμυνας εν μέσω ανησυχιών για τα ρωσικά αεροσκάφη. «Αν και οι ρωσικές ικανότητες – οι χερσαίες δυνάμεις – είναι πολύ αποθαρρυμένες, πολύ, πολύ αποδυναμωμένες, πολύ εξαντλημένες, οι Ρώσοι εξακολουθούν να έχουν μια αρκετά σημαντική αεροπορία», σχολίασε υπό τον όρο της ανωνυμίας ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.