Σεισμός στην Τουρκία: Τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 10 επαρχίες κήρυξε ο Ερντογάν

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, κήρυξε το μεσημέρι της Τρίτης ο Ταγιπ Ερντογάν για τις 10 περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς της Δευτέρας και στις οποίες ζουν περισσότεροι από 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ακόμα πως οι νεκροί ανέρχονται, πλέον, σε 3.549, ενώ οι προσπάθειες των διασωστών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

«Δυστυχώς, ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών αυξάνεται. Αυτή τη στιγμή έχουμε 3.549 θανάτους και 22.168 τραυματίες», είπε ο Ερντογάν.

«Η παρηγοριά μας είναι ότι περισσότεροι από 8 χιλιάδες πολίτες μας σώθηκαν. Η εκπαίδευση ανεστάλη έως τις 13 Φεβρουαρίου στα σχολεία όλης της χώρας και έως τις 20 Φεβρουαρίου στα σχολεία στις περιοχές της καταστροφής» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμα πως 70 χώρες προσέφεραν βοήθεια στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και πως οι αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν ξενοδοχεία στην Αττάλεια, ένα τουριστικό θέρετρο στη δυτική Τουρκία, ώστε να στεγάσουν προσωρινά ανθρώπους που επλήγησαν από τους σεισμούς.

Εκκένωση της Σανλιούρφα και γύρω οικισμών θέλει η τουρκική κυβέρνηση

Η τουρκική κυβέρνηση θέλει να φύγουν οι άνθρωποι από τη Σανλιούρφα για να αποφευχθούν περισσότερες απώλειες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Jazeera.

Η πόλη και άλλοι αστικοί οικισμοί που χτυπήθηκαν από τον σεισμό έχουν συνολικό πληθυσμό περίπου 12 εκατομμυρίων ανθρώπων, πρόσθεσε ο ρεπόρτερ του δικτύου. «Και η κυβέρνηση τους θέλει μακριά από την περιοχή αυτή… Μάλιστα, προσφέρει εισιτήρια για τα μεγάλα αεροδρόμια της περιοχής για να επιβιβαστούν οι άνθρωποι σε πτήσεις για να φύγουν» προσθέτει.

Με δεδομένο πως χιλιάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία μετά τους σεισμούς της Δευτέρας, η κυβέρνηση ανησυχεί ότι οι κατασκευές που στέκονται ακόμη όρθιες μπορεί επίσης να έχουν αποδυναμωθεί και να αποτελούν απειλή για τους πολίτες, αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Al Jazeera.

«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι θέλουν να φύγουν. Είδαμε ανθρώπους να προσπαθούν να επιβιβαστούν στις πτήσεις, προσπαθούν να φύγουν, τέτοιο είναι το μέγεθος της καταστροφής» συμπληρώνει ο ρεπόρτερ.