Διχασμός στην ΕΕ για τον χρόνο ένταξης της Ουκρανίας στην Ένωση, γράφει το Politico

Το Politico αναφέρεται για ακόμη μια φορά στην Ουκρανία.

Κρύο νερό στις προσδοκίες της Ουκρανίας για γρήγορη ένταξη στην ΕΕ αναμένεται να ρίξουν οι Βρυξέλλες. Σε αυτό συμπέρασμα καταλήγει το Politico λίγες ημέρες πριν από την πρώτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Ουκρανίας στο Κίεβο.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα ταξιδέψουν στην Ουκρανία αυτήν την εβδομάδα, αλλά δεν θα υποσχεθούν γρήγορη ένταξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Το αμερικανικό μέσο υπενθυμίζει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Ντενίς Σμιχάλ, περί ελπίδας για ένταξη στην ΕΕ μέσα σε δύο χρόνια.

Ωστόσο, έγγραφο -που επικαλείται το Politico- δίνει μόνο ασαφή στοιχεία για τη διαδικασία ένταξης.

«Η ΕΕ θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματά της όταν όλες οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Κομισιόν υλοποιηθούν», επισημαίνεται στο σχετικό προσχέδιο.

«Η Ουκρανία υπογράμμισε τη δέσμευσή της για εκπλήρωση όλων των απαραίτητων αιτημάτων ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό», σημειώνεται δε.

«Η διατύπωση στο προσχέδιο συνιστά σημαντική οπισθοχώρηση από ορισμένες χώρες της ΕΕ ύστερα από υπερβολική υποσχεσιολογία στην Ουκρανία, με το Κίεβο – από τη μεριά του – να επιζητά τη συζήτηση του θέματος στη Σύνοδο. Παρόλο που οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ δεν θα παρευρεθούν στη Σύνοδο της Παρασκευής, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν συνεργαστεί με τις χώρες της Ένωσης για το τελικό ανακοινωθέν» γράφει, ακόμη, το Politico.

Υπενθυμίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες χορήγησαν, τον Ιούνιο, στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, όμως – όπως αναφέρει το αμερικανικό μέσο – η συγκεκριμένη κίνηση ήταν πολύ ευκολότερη από το να προχωρήσει το ουκρανικό ζήτημα μέσα από τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις της ΕΕ «που απαιτούνται ώστε να ευθυγραμμιστεί η χώρα με τα βυζαντινά συστήματα και τους κανόνες της Ένωσης».

«Η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνια και συχνά σταματά για μεγάλες περιόδους», επισημαίνει το δημοσίευμα, που υπογραμμίζει το κλίμα διχασμού στην ΕΕ σχετικά με την ταχύτητα ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.