Τροχοπέδη η τιμή του φυσικού αερίου

Οι συζητήσεις γύρω από την τιμή του φυσικού αερίου είναι δυνατόν να επιβραδύνουν την εξέλιξη του σχεδίου για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την τιμή, που πρότεινε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποδείχτηκαν σε πρώτη φάση ατελέσφορες. Την χθεσινή (17/3) τηλεφωνική τους συνομιλία μονοπώλησε το “Τουρκικό Ρεύμα”, ένα σχέδιο με στρατηγική σημασία, σε μία περίοδο, όπου η Ουκρανία βρίσκεται σε κρίση.

Όπως ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο (1/12/2014), το πρόγραμμα Turkish Stream αναμένεται να αντικαταστήσει το South Stream, με αποτέλεσμα τα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα του ρωσικού φυσικού αερίου που περνούν μέσω της Ουκρανίας να στραφούν στην Τουρκία. Συνολικά, το 15% του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη καταφθάνει μέσω της Ουκρανίας. Κατά συνέπεια, η Γηραιά Ήπειρος θα πρέπει να κατασκευάσει τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να είναι σε θέση να μεταχειρίζεται το φυσικό αέριο από το νέο σημείο παράδοσης και παραλαβής.

Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Kommersant, η οποία επικαλείται πηγές της τουρκικής αγοράς, οι όμιλοι Gazprom (Ρωσία) και Botas (Τουρκία) δεν έχουν επιτύχει συμφωνία σχετικά με την εφαρμογή της μείωσης κατά 10% της τιμής του αερίου, για την οποία έκανε λόγο τον Φεβρουάριο η Ρωσία.

«Αυτή η διένεξη δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με την εφαρμογή σημαντικότερων πολιτικών αποφάσεων ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα ως προς την κατασκευή του Turkish Stream», αναγράφεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας, το οποίο υπογραμμίζει πως η Τουρκία καθυστερεί την αποστολή των σχετικών αδειών.

Η κίνηση της Ρωσίας να κατασκευάσει νέο αγωγό προς την Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας πρόκειται να μετατρέψει τη χώρα σε σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο του ρωσικού αερίου.

Επιπλέον, ο ρωσικό φυσικό αέριο βρίσκεται σε ανταγωνισμό με το αέριο του Αζερμπαϊτζάν. Χθες (17/3), η Τουρκία ξεκίνησε επισήμως την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Tanap, ο οποίος θα μπορεί να παρέχει φυσικό αέριο στην ΕΕ. Το εν λόγω σχέδιο θα κοστίσει 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Να σημειωθεί πως την Παρασκευή (20/3) αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τις παραδόσεις φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από πέρυσι είχε ξεσπάσει διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όταν η πρώτη αύξησε την τιμή του φυσικού αερίου μετά την ανάληψη της εξουσίας από φιλοδυτικούς και το Κίεβο αρνήθηκε να πληρώσει. Απόρροια αυτού ήταν η Gazprom τον περασμένο Ιούνιο να διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ουκρανία.