Δεν υπάρχουν ατυχήματα σε έναν πόλεμο, λέει ο Ζελένσκι για τη συντριβή του ελικοπτέρου - Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια

Τη συντριβή του ουκρανικού ελικοπτέρου που στοίχισε τη ζωή σε 14 άτομα σχολίασε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι θάνατοι ανθρώπων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, καθώς και η συντριβή του ελικοπτέρου στο Μπρόβαρι, δεν είναι ατυχήματα, αλλά αποτέλεσμα ενός πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία στη χώρα», ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

«Είπατε πως ήταν ”ένα ατύχημα”. Θα ήθελα να πω, λόγω της εμπειρίας του πολέμου που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία μας πως αυτό δεν είναι ατύχημα, αυτό είναι πόλεμος. Ο πόλεμος, απλά δεν είναι μόνο στο πεδίο της μάχης, ο πόλεμος έχει πολλές κατευθύνσεις. Δεν υπάρχουν πλέον ατυχήματα. Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα του πολέμου. Είμαι απόλυτος σε αυτό», απάντησε ο Ζελένσκι στην παρατήρηση του συντονιστή της συζήτησης σχετικά με τη συντριβή του ελικοπτέρου έξω από το Κίεβο.

Ο επικεφαλής της Ουκρανίας πρόσθεσε ότι οι συνέπειες του ίδιου του πολέμου περιλαμβάνουν τα πλήγματα με ρουκέτες στον άμαχο πληθυσμό και τον θάνατο παιδιών σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς.

«Κάποιος μπορεί να διαδώσει πληροφορίες ότι δεν στόχευσαν τον άμαχο πληθυσμό και ήθελαν να πλήξουν την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, αλλά αποδείχθηκε πως όλα αυτά είναι απλώς περιττά λόγια. Κάθε θάνατος είναι αποτέλεσμα του πολέμου», συμπλήρωσε ο Ζελένσκι.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της πτώσης

Τρία σενάρια εξετάζει η υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας για τη συντριβή του ελικοπτέρου. Το ένα αφορά λάθος του πιλότου, το δεύτερο αφορά τεχνικό σφάλμα και το τρίτο δολιοφθορά.

Επίσημα έχουν επιβεβαιωθεί 17 θάνατοι, ανάμεσά τους 4 παιδιά. Τονίζεται πάντως πως το Κίεβο είχε πυκνή ομίχλη όλο το πρωί και ενδεχομένως να έπαιξε κάποιο ρόλο στην τραγωδία.