Διαδηλώσεις στη Βραζιλία

Την Κυριακή (15/3) εκατοντάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι βγήκαν στους δρόμους σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της χώρας για να διαδηλώσουν κατά της Προέδρου, Ντίλμα Ρούσεφ. Τις πορείες διαμαρτυρίας πυροδότησαν η οικονομική δυσπραγία, το υψηλό κόστος ζωής και τα φαινόμενα διαφθοράς.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συμμετέχοντες προέρχονταν κυρίως από τον χώρο της δεξιάς αντιπολίτευσης. Συνολικά συγκεντρώθηκε στο Σάο Πάολο ένα εκατομμύριο κόσμος για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του με την επικρατούσα κατάσταση.

Διαδηλώτρια τόνισε στην κάμερα του Euronews: “Φοβάμαι για τα πάντα. Για την οικονομία, για την υγεία, για όλα αυτά που κλέβουν”. 

Στη συνέχεια μία άλλη διαμαρτυρόμενη ανέφερε: “Πολλές εταιρείες κλείνουν, συμπεριλαμβανομένων των ορυχείων, εξαιτίας της κυβέρνησης και αυτής της απίστευτης ληστείας. Έχω δύο παιδιά και θέλω έναν καλύτερο κόσμο για αυτά, αλλά ο τρόπος που επιχειρείται αυτό τώρα δεν είναι ο καλύτερος”.

Ακολούθως ένας ακόμη πολίτης δήλωσε: “Αυτή είναι μια προειδοποίηση για την Κυβέρνηση. Θέλουμε αλλαγή. Ή θα αλλάξουν ή θα βγούμε ξανά στους δρόμους”.

Το αρνητικό κλίμα γύρω από το πρόσωπο της Ρούσεφ ενισχύεται από τα μέτρα λιτότητας, τη στασιμότητα της οικονομίας και το σκάνδαλο με την πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras, στο οποίο εμπλέκονταν στελέχη του κόμματος της Προέδρου.

Η ανταποκρίτρια του Εuronews, Ρίτα Ντάντας Φερέιρα, υπογράμμισε: “Η Κυβέρνηση πραγματοποίησε Υπουργικό Συμβούλιο για την διαχείριση της κρίσης, μετά τις διαδηλώσεις που γέμισαν τις κύριες βραζιλιάνικες πόλεις. Στο Προεδρικό Μέγαρο οι τελευταίες μέρες ήταν δύσκολες για την Ρούσεφ, που μετά και το σκάνδαλο της Petrobras δέχτηκε πολλές αποδοκιμασίες”.

Να αναφερθεί πως η Πρόεδρος της Βραζιλίας επανεξελέγη τον Οκτώβριο του 2014. Η αντιπολίτευση, αν και ισχυρίζεται πως βρίσκεται κοντά στους διαδηλωτές, δηλώνει πως δεν συμφωνεί με την απομάκρυνση της Ντίλμα Ρούσεφ.