Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυραυλική επίθεση στο Κίεβο ενώ είναι σε εξέλιξη η Σύνοδος των G20

Τουλάχιστον δύο εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο την Τρίτη και παρατηρήθηκε καπνός να υψώνεται πάνω από την πόλη, σύμφωνα με το Reuters.

Τις εκρήξεις ακολούθησαν προειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές σε όλη την Ουκρανία, λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε βιντεοσκοπημένη ομιλία στους ηγέτες της Ομάδας των 20 κρατών που συνεδριάζουν στο Μπαλί.

Tουλάχιστον ένας άμαχος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ρωσικής πυραυλικής επίθεσης σε πολυκατοικία στο Κίεβο, σύμφωνα με την στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Η Ρωσία απαντά στην ισχυρή ομιλία του @Zelenskiy στην #G20 με νέα πυραυλική επίθεση. Πιστεύει κανείς σοβαρά ότι το Κρεμλίνο θέλει πραγματικά την ειρήνη; Στο τέλος της ημέρας, οι τρομοκράτες πάντα χάνουν» έγραψε στο Twitter ο Andriy Yermak, επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια επίθεση εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματά της από τη Χερσώνα.

 

Δύο κτίρια κατοικιών χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης, δήλωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Επικαλούμενος προκαταρκτικές πληροφορίες, έγραψε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι γιατροί βρίσκονταν στο σημείο στο κέντρο του Κιέβου και ότι είχαν επίσης καταρριφθεί αρκετοί πύραυλοι.

 

 

Ανακοινώσεις γραφείου Ζελένσκι και εταιρείας ηλεκτροδότησης για ενεγειακή κατάσταση στην Ουκρανία

Σύμφωνα με το δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο από τις πυραυλικές επιθέσεις επλήγησαν δύο κτίρια στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Κρίσιμη χαρακτηρίζει την ενεργειακή κατάσταση της Ουκρανίας, ο υποδιευθυντής του γραφείου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έπειτα από το νέο κύμα πυραυλικών επιθέσεων που έπληξαν ενεργειακές υποδομές.

100 πύραυλοι

Εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας δήλωσε ότι, το τελευταίο 24ωρο, η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 100 πυραύλους σε όλη την ουκρανική επικράτεια. Διευκρίνισε ότι στόχος των πληγμάτων ήταν εγκαταστάσεις βασικών υποδομών, αλλά και κατοικίες αμάχων.

Εταιρεία ηλεκτροδότησης

Σε ανακοίνωση της εθνικής εταιρίας ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, Ukrenergo, αναφέρεται: “Οι Ρώσοι προσπαθούν και πάλι να σβήσουν τα φώτα στη χώρα. Εγκαταστάσεις ενεργειακών υποδομών καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των νέων μεγάλης κλίμακας πυραυλικών επιθέσεων.

Οι επιθέσεις είναι διαρκείς. Δεν μπορούμε ακόμη να αξιολογήσουμε την πλήρη έκταση των ζημιών. Υπάρχουν ‘εισερχόμενοι πύραυλοι’ εναντίον των υποδομών μας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Η κατάσταση, ωστόσο, είναι δυσκολότερη στις βόρειες και κεντρικές περιοχές. Με αυτά τα δεδομένα, γίνονται διακοπές ρεύματος έκτακτης ανάγκης σε κάθε είδους καταναλωτές, σε όλη τη χώρα -και στο Κίεβο.

Παρακαλείστε να μείνετε στα καταφύγια και σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. Παρακαλούμε να μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες με όσους δεν χρησιμοποιούν κοινωνικά δίκτυα”.

Μήνυμα στήριξης για Κίεβο από Ολλανδό ΥΠΕΞ

O υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Βόπκε Χούκστρα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο, δήλωσε ότι οι τελευταίες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία αποτελούν “σημαντικό κίνητρο για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε” το Κίεβο και συνέχισε: “Οι βομβαρδισμοί αποδεικνύουν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει εγκληματικά μέσα στον πόλεμό της εναντίον τής Ουκρανίας.

Η απάντηση σε αυτό μπορεί να είναι μόνο μία: Να συνεχίσουμε. Να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, να συνεχίσουμε να στέλνουμε όπλα, να συνεχίσουμε να στέλνουμε ανθρωπιστική βοήθεια. Η Ολλανδία, μαζί με άλλα κράτη, θα συνεχίσει να κάνει ακριβώς αυτό”.