Βρετανία: Η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1989

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε σήμερα τα επιτόκιά της στο 3% από το 2,25%, στη μεγαλύτερή τους αύξηση από το 1989, αλλά απέκρουσε τις προσδοκίες για περαιτέρω μεγάλες αυξήσεις, λέγοντας ότι η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μακρά και επίπονη ύφεση.

Η λίρα υποχώρησε πρόσκαιρα κάτω από το 1,12 δολάριο μετά την απόφαση καθώς η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι «ίσως» αυξήσει και πάλι τα επιτόκια λόγω των «ιδιαιτέρως δύσκολων» οικονομικών προοπτικών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει σε υψηλό 40 ετών γύρω στο 11% το τρέχον τρίμηνο αλλά εκτιμά επίσης ότι η βρετανική οικονομία έχει ήδη εισέλθει σε ύφεση που θα μπορούσε να διαρκέσει δύο χρόνια –περισσότερο από ό,τι κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09.

Η σημερινή αύξηση στα επιτόκια συμβάδισε με τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, αλλά δεν ήταν ομόφωνη. Δύο μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής τάχθηκαν υπέρ μικρότερων αυξήσεων καθώς η οικονομία βρίσκεται πιθανόν ήδη σε ύφεση.

Ωστόσο η πλειονότητα των μελών της Επιτροπής δήλωσε ότι τα επιτόκια θα χρειαστεί και πάλι να αυξηθούν περαιτέρω, αν και πιθανόν όχι έως το 5,2%, όπως προεξοφλούν οι χρηματοοικονομικές αγορές.