Επίσκεψη Στάινμαϊερ στο Κίεβο

Επίσημη επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποιεί, σήμερα, ο γερμανός πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. Πρόκειται για το πρώτο του ταξίδι στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

“Το μήνυμά μου προς τους Ουκρανούς δεν είναι μόνο ότι στεκόμαστε στο πλευρό σας. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία -οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά”, δήλωσε κατά την άφιξή του.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα και στον γερμανικό λαό: “Ας μην ξεχάσουμε τί σημαίνει αυτός ο πόλεμος για τους ανθρώπους, εδώ, στην Ουκρανία. Πόσος πόνος υπάρχει, πόση καταστροφή. Οι άνθρωποι στην Ουκρανία μάς χρειάζονται”.

Παράλληλα, προσέθεσε: “Ήταν σημαντικό για μένα, ειδικά, τώρα, σε αυτή τη φάση των εναέριων επιθέσεων με drone, πυραύλους cruise και ρουκέτες, να στείλω ένα μήνυμα αλληλεγγύης στους Ουκρανούς”, εκφράζοντας τον σεβασμό του για το “κουράγιο, το ψυχικό σθένος και την αντοχή των Ουκρανών”.

Kατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Στάινμαϊερ συναντήθηκε με τον ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίνιρ Ζελένσκι, και άλλους αξιωματούχους, ενώ επισκέφθηκε το Τσερνίχιβ για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί η περιοχή.

Οι αναβολές της επίσκεψης

Η επίσκεψη του γερμανού προέδρου ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη, ωστόσο, αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή για λόγους ασφαλείας, καθώς το Κίεβο βομβαρδιζόταν από πυραύλους και drone.

Αυτή, ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη αναβολή της επίσκεψης του Στάινμαϊερ. Αρχικώς, η επίσκεψή του ήταν προγραμματισμένη για τον Απρίλιο, στο πλαίσιο επίσκεψης με τους προέδρους της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας.

Εντούτοις, η ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε ότι ο γερμανός πρόεδρος είναι ανεπιθύμητος, επικαλούμενη την μετριοπαθή στάση του ένανττι της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια τού Βερολίνου. Νωρίτερα, ο ίδιος ο Στάινμαϊερ είχε παραδεχτεί ότι έχει κάνει λάθη στην πολιτική έναντι της Μόσχας.

Η διπλωματική ένταση Βερολίνου-Κιέβου άρχισε να αμβλύνεται τον Μάιο, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Στάινμαϊερ με τον Ζελένσκι. Ακολούθησε προσωπική πρόσκληση του Ζελένσκι προς τον Στάινμαϊερ. Από τότε, σειρά γερμανών πολιτικών έχει επισκεφθεί την Ουκρανία, περιλαμβανομένου του Όλαφ Σολτς.