Βρετανία: Σχοινοβατεί η Λιζ Τρας μετά το χθεσινό χάος - Φουντώνει η αμφισβήτηση στους συντηρητικούς

Στο χείλος της κατάρρευσης δείχνει η κυβέρνηση της Λιζ Τρας μετά τη χαοτική χθεσινή μέρα στο Ουέστμινστερ, την παραίτηση μιας υπουργού και την ανταρσία στο κόμμα της να φουντώνει.

Σε μια ημέρα σφοδρών πληγμάτων στην εξουσία της, η Τρας αναγκάστηκε επίσης να διορίσει έναν επικριτή της στο υπουργικό της συμβούλιο και υποχρεώθηκε σε δύο περαιτέρω ανατροπές – μια για τις συντάξεις και μια για τη διαχείριση του κόμματος – αφού πολλοί βουλευτές της απείλησαν να επαναστατήσουν σε μια κρίσιμη ψηφοφορία για την αμφιλεγόμενη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) για την εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου

Τα πρωτοφανή γεγονότα οδήγησαν ορισμένους βουλευτές των Τόρηδων να δηλώσουν ότι το Συντηρητικό κόμμα έχει «τελειώσει» και έναν εξ’ αυτών να εξαπολύει πυρά κατά των «ατάλαντων» που υποστήριξαν την Τρας «για να εξασφαλίσουν μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο».

Η πρωθυπουργική θητεία της Τρας κρέμεται από μια κλωστή μετά την παραίτηση της πρώην πλέον υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν, επειδή χειρίστηκε απόρρητο έγγραφο από το προσωπικό της κινητό τηλέφωνο, παραβιάζοντας τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Στην επιστολή παραίτησής της η Μπράβερμαν ομολόγησε ότι έκανε λάθος και ως εκ τούτου ήταν υποχρεωμένη να αποχωρήσει, πετώντας μπηχτές κατά της πρωθυπουργού, που παρά τα δικά της λάθη δεν έκανε το ίδιο. «Το να παριστάνουμε ότι δεν έχουμε κάνει λάθη και να ελπίζουμε ότι ως διά μαγείας όλα θα διορθωθούν δεν είναι σοβαρή πολιτική. Έκανα ένα λάθος. Αποδέχομαι την ευθύνη, παραιτούμαι», σε μια αιχμή κατά της Τρας, ο μίνι προϋπολογισμός της οπόίας προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές. Δημοφιλής στην δεξιά πτέρυγα των Τόρηδων η Μπράβερμαν εξέφρασε ανησυχίες «για την κατεύθυνση αυτής της κυβέρνησης, ανησυχώ για το αν θα υλοποιήσει το πρόγραμμά της», κατηγορώντας την ότι απομακρύνεται από δεσμεύσεις του μανιφέστου του κόμματος και προσθέτοντας: «Είναι προφανές σε όλους ότι διανύουμε μια ταραχώδη περίοδο».

Η αποχώρησή της και η αντικατάστασή της με τον Γκραντ Σαπς, πρώην υπουργό Μεταφορών και ένθερμο υποστηρικτή του Σούνακ στην κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον το καλοκαίρι, έθεσε περαιτέρω σε κίνδυνο την εξουσία της πολιορκούμενης Τρας μετά την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών Κουάζι Κουαρτένγκ την περασμένη Παρασκευή και την απομάκρυνση της πλειοψηφίας των οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης τη Δευτέρα από τον αντικαταστάτη του, τον κεντρώο και υποστηρικτή του Ρίσι Σούνακ, Τζέρεμι Χαντ.

Εντείνονται οι πιέσεις στην Τρας να παραιτηθεί

Ο Λόρδος Φροστ, πρώην υπουργός του Brexit, ένωσε τη φωνή με εκείνες που ζητούν την παραίτηση της Τρας, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ίχνος εντολής» για αυτό που κάνει. «Όπως κατέστησε τόσο σαφές το απόγευμα η Σουέλα Μπράβερμαν, η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει ούτε το πρόγραμμα που αρχικά υποστήριξε η Λιζ Τρας ούτε το μανιφέστο του 2019», έγραψε στην Telegraph. «Δεν υπάρχει ίχνος εντολής γι’ αυτό. Συμβαίνει μόνο επειδή η κυβέρνηση Τρας μπέρδεψε τα πράγματα πιο άσχημα από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Κάτι πρέπει να δώσει».

Η εξουσία της Τρας δέχθηκε κι άλλο ένα πλήγμα χθες, εν μέσω ισχυρισμών ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές «δέχονταν εκφοβισμό και χειρισμό»για να ψηφίσουν στο πλευρό της κυβέρνησης αντιτασσόμενοι στην απαγόρευση του fracking, σε αντίθεση με ό,τι ανέφερε το μανιφέστο του κόμματός τους το 2019.

Αρκετοί βουλευτές περιέγραψαν σκηνές χάους στο χώρο της ψηφοφορίας, που είχε προσλάβει χαρακτήρα «παροχής ψήφου εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση Τρας, με τον Εργατικό Τζες Φίλιπς να περιγράφει μια «μεγάλη συμπλοκή» και άλλους να λένε ότι είδαν τους υπεύθυνους για την κομματική πειθαρχία των Τόρηδων να «ουρλιάζουν» και βουλευτές να «κλαίνε».

Τελικά και παρά τις πληροφορίες που είδαν νωρίτερα το φως της δημοσιότητας ότι οι αρμόδιοι για την κομματική πειθαρχία, το γραφείο της Τρας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι παραμένουν στις θέσεις τους.

Η Τρας θα αντιμετωπίσει πιθανώς άλλη μια δύσκολη μέρα σήμερα, όταν ο ηγέτης των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ, θα κατηγορήσει σε ομιλία του στη διάσκεψη του Trade Union Congress (ομοσπονδία συνδικάτων της Αγγλίας και της Ουαλίας) την πρωθυπουργό για «προσβολή» των Βρετανών εργαζομένων δεσμευόμενος ότι η κυβέρνησή του θα καταργήσει κάθε νέα νομοθεσία των Συντηρητικών που περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία.