Ρωσία: Οι στόχοι της «στρατιωτικής επιχείρησης» μπορεί να επιτευχθούν μέσω συνομιλιών

Το Κρεμλίνο φέρεται να δήλωσε σήμερα ότι οι στόχοι της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής» του στην Ουκρανία είναι αμετάβλητοι, αλλά θα μπορούσαν να επιτευχθούν μέσω διαπραγματεύσεων.

Σε δηλώσεις του στη ρωσική εφημερίδα Izvestia ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις.

«Η κατεύθυνση δεν έχει αλλάξει, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται, συνεχίζεται σύμφωνα με τους στόχους που έχουμε να επιτύχουμε», φέρεται να δήλωσε ο Πεσκόφ. «Ωστόσο, έχουμε επανειλημμένα επαναλάβει ότι παραμένουμε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις για την επίτευξη των στόχων μας», δήλωσε ο ίδιος.

Ο TurkStream δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους αγωγούς Nord Stream, λέει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι ο αγωγός φυσικού αερίου TurkStream δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους αγωγούς Nord Stream, που έχουν υποστεί ζημιές από εκρήξεις τον περασμένο μήνα, μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.

«Έχουν διαφορετικές δυναμικότητες» μετέδωσε το Ria Novosti, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Νωρίτερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε πει στον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι η καλύτερη διαδρομή για να ανακατευθυνθεί ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τις ζημίες που υπέστη ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream, παρά τις αυξανόμενες προσπάθειες της ΕΕ να απεξαρτηθεί από την ρωσική ενέργεια.

Ζελένσκι: Πολεμάμε και για τα συμφέροντα της Γερμανίας

«Τελικά, πολεμάμε και για τα συμφέροντα της Γερμανίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στον αγώνα της χώρας του εναντίον της ρωσικής επιθετικότητας και επαίνεσε τόσο την κυβέρνηση όσο και τον γερμανικό λαό για τη στάση τους.
«Πάντα βαθμολογούσα τη Γερμανία πολύ θετικά, επειδή ένοιωθα την υποστήριξη της κοινωνίας από την αρχή. Από την αρχή αυτής της παράνομης κατοχής. Ουσιαστικά, η κοινωνία μας έχει υποστηρίξει ομόφωνα», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF και, μιλώντας για τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, δήλωσε πεπεισμένος ότι «έχει καλή και τώρα ακόμη καλύτερη γνώση του θέματος από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του». Ο Όλαφ Σολτς «ήταν ειδικός στα οικονομικά, στα τραπεζικά θέματα, στην πολιτική. Ένας πόλεμος όμως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Ακόμη ο καγκελάριος ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος άλλα λέει και άλλα κάνει, ότι δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί και ότι η Ουκρανία έχει απόλυτο δίκιο. Χτυπούσαμε για καιρό τις γερμανικές πόρτες και τα παράθυρα μέχρι να ακουστούμε», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η σχέση του με τον κ. Σολτς έχει αλλάξει αμοιβαία και ότι θα ήθελε να συνεχιστεί αυτή η θετική τάση.

Πούτιν μετά τη συνάντηση με Ερντογάν: Η Τουρκία είναι η πιο αξιόπιστη οδός για το ρωσικό αέριο

«Η Τουρκία αποτελεί την πιο αξιόπιστη οδό για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το μεσημέρι της Πέμπτης, στην Αστάνα του Καζακστάν.

Ειδικότερα ο Ρώσος πρόεδρος είπε σήμερα στον Τούρκο ομόλογό του ότι η Τουρκία είναι η πιο αξιόπιστη οδός για την παράδοση αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρότεινε να οικοδομηθεί εκεί αυτό που αποκάλεσε κόμβο προμηθειών.

«Ο κόμβος αυτός, τον οποίο θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μαζί φυσικά, θα είναι επίσης μια πλατφόρμα όχι μόνο για προμήθειες, αλλά επίσης για τον καθορισμό της τιμής, επειδή αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα – το ζήτημα της τιμολόγησης», δήλωσε ο Πούτιν. «Σήμερα οι τιμές αυτές βρίσκονται στα ύψη, θα μπορούσαμε εύκολα να τις ρυθμίσουμε σε ένα φυσιολογικό αγοραίο επίπεδο, χωρίς οποιεσδήποτε πολιτικές προεκτάσεις», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε για πρώτη φορά χθες, Τετάρτη, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μείζονα κόμβο αερίου στην Τουρκία ανακατευθύνοντας προμήθειες που προορίζονταν για τους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές τον περασμένο μήνα από εκρήξεις. Οι σουηδικές και οι δανικές αρχές ερευνούν αυτές τις εκρήξεις ως πράξεις δολιοφθοράς, αλλά δεν έχουν πει ακόμη ποιος πιστεύουν ότι βρίσκεται πίσω απ’ αυτές.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, υπεραμύνθηκε των οικονομικών σχέσεων της χώρας του με τη Μόσχα και υποσχέθηκε να συνεχίσει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για την εξαγωγή των δημητριακών και να μεταφέρουμε επίσης τα ρωσικά δημητριακά και λιπάσματα μέσω της Τουρκίας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη σύντομη δημόσια εμφάνισή του με τον Πούτιν.

«Μπορούμε να εργαστούμε για να καθορίσουμε μαζί ποιες θα είναι αυτές η χώρες… Είναι σημαντικό να επικεντρώσουμε στις φτωχές χώρες μάλλον παρά στις ανεπτυγμένες χώρες… Η Ρωσία και η Τουρκία θα αναστατώσουν σίγουρα ορισμένους, όμως οι αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι σίγουρα πιο χαρούμενες», επέμεινε πριν οι δύο πρόεδροι αποσυρθούν για να συνεχίσουν ιδιωτικά τη συζήτησή τους.