Η Λευκορωσία θα αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στο πλευρό των Ρώσων - Συμφωνία μεταξύ Πούτιν και Λουκασένκο

Μια νέα διάσταση στον πόλεμο της Ουκρανίας δίνει η ανακοίνωση του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ότι ο λευκορωσικός στρατός θα αναπτύξει μια κοινή στρατιωτική δύναμη με τη Ρωσία στα δυτικά σύνορα της χώρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Belta η απόφαση Λουκασένκο ελήφθη ως απάντηση για αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε κλίμακωση της έντασης.

Όπως μεταδίδει το Reuters ο Λουκασένκο δήλωσε ότι Λευκορωσία και Ρωσία θα αναπτύξουν μια στρατιωτική ομάδα, με τις προετοιμασίες να έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο ημέρες, μετά δηλαδή την έκρηξη στην γέφυρα στην Κριμαία για την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κατηγορήσει τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Αυτά όλα προβλέπονται από τις συμφωνίες. Αν το επίπεδο απειλών φτάσει σε αυτό που είναι σήμερα, τότε θα ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε κοινές μονάδες» φέρεται να είπε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το RIA Novosti.

Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας ως βάση για την εισβολή στην Ουκρανία στέλνοντας δυνάμεις και εξοπλισμό στα βόρεια της χώρας από βάση στο λευκορωσικό έδαφος.

Η ανακοίνωση Λουκασένκο, ενός εκ των στενών συμμάχων του Βλαντιμίρ Πούτιν, έρχεται την ίδια ημέρα κατά την οποία η Ρωσία φαίνεται ότι προχώρησε σε αντίποινα κατά της Ουκρανίας για την έκρηξη στη γέφυρα στην Κριμαία, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν η συμφωνία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας εντάσσεται στα αντίποινα τα οποία είχε υποσχεθεί η Μόσχα για το χτύπημα στη γέφυρα.

Όπως μεταδίδει το Belta ο Λουκασένκο σημείωσε οτι «βάση για την κοινή αυτή στρατιωτική ομάδα θα είναι οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας. Σας ενημερώνω ότι ο σχηματισμός αυτής της ομάδας έχει ξεκινήσει, νομίζω πριν από δύο ημέρες. Έδωσα διαταγή για να ξεκινήσει ο σχηματισμός της».

Κατά τον Λευκορώσο πρόεδρο η απόφαση για ανάπτυξη κοινής ομάδας δράσης Λευκορωσίας-Ρωσίας ελήφθη σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την άτυπη σύνοδο CIS στην Αγία Πετρούπολη.

Ζελένσκι-Σολτς συμφώνησαν να συγκληθεί εκτάκτως η ομάδα των G7

Σε μια παράλληλη διπλωματική εξέλιξη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την ανάγκη να συγκληθεί άμεσα συνάντηση της G7, μετά τα σημερινά ρωσικά πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας. «Συμφώνησα με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς της Γερμανίας, που έχει την προεδρία της G7, για μια έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας», επεσήμανε ο Ζελένσκι στο Twitter.

«Η ομιλία μου είναι προγραμματισμένη, σε αυτή θα μιλήσω για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επίσης συζητήσαμε το θέμα της αύξησης της πίεσης προς τη Ρωσική Ομοσπονδία και την παροχή βοήθειας για την αποκατάσταση των (ουκρανικών) υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Παράλληλα ο Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο συζήτησαν την ανάγκη να ενισχυθεί η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα και να υπάρξει σκληρή απάντηση από την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα στους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Έκτακτη σύγκληση της G7 η πρώτη αντίδραση της Δύσης

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την ανάγκη να συγκληθεί άμεσα συνάντηση της G7, μετά τα σημερινά ρωσικά πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας.

«Συμφώνησα με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς της Γερμανίας, που έχει την προεδρία της G7, για μια έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας», επισήμανε ο Ζελένσκι στο Twitter.

«Η ομιλία μου είναι προγραμματισμένη, σε αυτήν θα μιλήσω για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επίσης συζητήσαμε το θέμα της αύξησης της πίεσης προς τη Ρωσική Ομοσπονδία και την παροχή βοήθειας για την αποκατάσταση των (ουκρανικών) υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Καταδικάζουν ΕΕ και Βρετανία τις ρωσικές επιθέσεις

Με σκληρά λόγια καταδίκασε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν το πρωί στην Ουκρανία.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στο Κίεβο προκαλεί αποστροφή. Δείχνει, ξανά, στην υφήλιο ποιο καθεστώς αντιμετωπίζουμε. Ένα που στοχοποιεί αδιάκριτα στόχους. Ένα που βρέχει τρόμο και θάνατο σε παιδιά. Αυτό είναι εγκληματικό. Θα λογοδοτήσουν. Η Ουκρανία θα νικήσει. Η Ευρώπη δεν θα στρέψει αλλού το βλέμμα της», έγραψε.