Βάρβαρη καταστολή των διαμαρτυριών στο Ιράν: «Μας απειλούν ότι θα μας βιάσουν»

Δωδέκατη μέρα συγκρούσεων στο Ιράν μετά τη δολοφονία της νεαρής Μαχσά Αμινί και το καθεστώς έχει αρχίσει να περνά σε μια προσπάθεια βίαιης καταστολής.

«Με έβαλαν στο έδαφος και ένας αστυνομικός έβαλε τη μπότα του στην πλάτη μου. Με κλώτσησε στο στομάχι, μου έδεσε τα χέρια, με πήρε από τους ώμους και στη συνέχεια με έσπρωξε μέσα σε ένα φορτηγάκι». Έτσι περιέγραψε στο BBC η 51χρονη Maryam, μια διαδηλώτρια που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο κέντρο της Τεχεράνης, σε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών.

Παρά την εκτεταμένη διακοπή του Διαδικτύου, βίντεο με διαδηλωτές που συλλαμβάνονται από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέχισαν να δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ μαρτυρίες για βασανισμούς γυναικών βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

«Είναι χειρότερα από ό,τι βλέπετε σε αυτά τα βίντεο», δήλωσε η Maryam, που δεν είναι το πραγματικό της όνομα. «Άκουσα έναν από τους διοικητές τους να διατάζει τους στρατιώτες τους να είναι αδίστακτοι. Οι γυναίκες αξιωματικοί είναι [εξίσου] φρικτές. Μία από αυτές με χαστούκισε και με αποκάλεσε ισραηλινή κατάσκοπο και πόρνη».

Η Maryam δήλωσε ότι οι άνθρωποι που κρατούνται μαζί της συνέχισαν να διαμαρτύρονται ενώ μεταφέρονταν σε μια εγκατάσταση του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).

«Αυτή η γενιά είναι διαφορετική, είναι ατρόμητοι»
«Υπήρχαν και άλλα κορίτσια μαζί μου στο φορτηγάκι, αλλά ήταν πολύ νεότερα», είπε. «Φώναζαν και κορόιδευαν τους αξιωματικούς. Αυτή η γενιά είναι διαφορετική από τη δική μου γενιά. Είναι ατρόμητοι».

Φωτογραφίες και βίντεο που επαληθεύτηκαν από το BBC έδειχναν τους συγγενείς των συλληφθέντων διαδηλωτών να σχηματίζουν ουρά μπροστά από τη διαβόητη φυλακή Εβίν στη βόρεια Τεχεράνη. Περίμεναν να μάθουν πληροφορίες για τους κρατούμενους ή να υποβάλουν έγγραφα για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους με εγγύηση.

Ένα άτομο δήλωσε στο BBC ότι οι Αρχές τούς είχαν προειδοποιήσει να μη δημοσιοποιήσουν τη σύλληψη μέλους της οικογένειάς τους «αλλιώς, η κατάστασή τους θα επιδεινωνόταν».

Το BBC έχει δει βίντεο στα οποία εμφανίζονται διοικητές να διατάζουν τους αστυνομικούς των ΜΑΤ να «μην λυπούνται τους διαδηλωτές και να τους πυροβολούν».

«Μας απείλησαν ότι θα μας βιάσουν»

Αλλά δεν έχουν μεταφερθεί όλοι σε μεγάλα κέντρα κράτησης. Πολλοί κρατούνται σε μικρά αστυνομικά τμήματα και εγκαταστάσεις των Φρουρών, πολλές από τις οποίες είναι άγνωστες στο κοινό.

«Μας μετέφεραν σε ένα μικρό αστυνομικό τμήμα. Δεν ήταν έτοιμοι να δεχτούν τόσο πολλούς ανθρώπους», δήλωσε η Maryam. «Έβαλαν τουλάχιστον 60 γυναίκες, μεταξύ των οποίων και εμένα, σε ένα μικρό δωμάτιο. Στεκόμασταν η μία δίπλα στην άλλη και δεν μπορούσαμε να καθίσουμε ή να κινηθούμε».

«Είπαν ότι δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το μπάνιο και ότι αν πεινούσαμε θα μπορούσαμε να φάμε τα σκαμνιά μας».

«Μετά από σχεδόν μια ολόκληρη μέρα, όταν φωνάξαμε και διαμαρτυρηθήκαμε μέσα στο δωμάτιο, άρχισαν να μας απειλούν ότι αν δεν σωπάσουμε, θα μας βιάσουν».

Σύλληψη κόρης πρώην προέδρου της χώρας

Χθες συνελήφθη στην Τεχεράνη η Φαεζέχ Χασεμί, η κόρη του πρώην προέδρου του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, για «υποκίνηση των ταραξιών σε διαδήλωση», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim.

Βίντεο έχουν δείξει τις τελευταίες ημέρες την αστυνομία να χτυπά διαδηλωτές με γκλομπ και φοιτητές να σκίζουν μεγάλες φωτογραφίες του Χαμενεΐ και του προκατόχου του Χομεϊνί, ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αστυνομικοί έκαναν επίσης χρήση πραγματικών σφαιρών εναντίον διαδηλωτών που τους πέταξαν πέτρες, πυρπόλησαν περιπολικά και δημόσια κτίρια.

Διαμαρτυρία που κατέληξε σε εξέγερση

Οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε όλο το Ιράν μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Mahsa Amini, μιας 22χρονης γυναίκας που συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής στην πρωτεύουσα τρεις ημέρες νωρίτερα επειδή φέρεται να παραβίασε τους αυστηρούς κανόνες για το χιτζάμπ (μαντίλα).

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι κατέρρευσε σε ένα κέντρο κράτησης μετά από καρδιακή προσβολή, αλλά η οικογένειά της ισχυρίζεται ότι οι αστυνομικοί την χτύπησαν στο κεφάλι με γκλομπ και χτύπησαν το κεφάλι της σε ένα από τα οχήματά τους.

Οι διαμαρτυρίες που πυροδότησε ο θάνατός της, με επικεφαλής κυρίως γυναίκες, ξεκίνησαν με αιτήματα για τον τερματισμό των νόμων περί υποχρεωτικού χιτζάμπ. Αλλά τώρα έχουν μετατραπεί σε πανεθνικές διαδηλώσεις κατά των ηγετών του Ιράν και ολόκληρου του φονταμεταλιστικού κατεστημένου. Ο αριθμός των νεκρών διαφέρει ανάλογα με τις πηγές. Στον πιο πρόσφατο απολογισμό ΜΚΟ κάνει λόγο για 76 νεκρούς διαδηλωτές.

Η αστυνομία θα αντιταχθεί «με όλη της την ισχύ»

Η ηγεσία της αστυνομίας προειδοποίησε σήμερα ότι οι δυνάμεις της θα αντιταχθούν «με όλη τους την ισχύ» στους διαδηλωτές.

«Σήμερα οι εχθροί της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και κάποιοι ταραχοποιοί προσπαθούν να διαταράξουν την τάξη και την ασφάλεια του έθνους χρησιμοποιώντας κάθε πρόφαση», ανακοίνωσε η διοίκηση της αστυνομίας.

«Το προσωπικό της αστυνομίας θα αντιταχθεί με όλη του την ισχύ στις συνωμοσίες των αντεπαναστατών και των εχθρικών στοιχείων και θα δράσουν αποφασιστικά εναντίον όσων διαταράσσουν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια παντού στη χώρα», συνέχισε η ανακοίνωση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

Μέχρι στιγμής οι ιρανικές αρχές επεσήμαναν ότι περισσότεροι από 1.200 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί.