Financial Times: Πώς θα επηρεάσει η ρωσική επιστράτευση τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές αμφισβητούν την ικανότητα της Ρωσίας να στελεχώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα αξιόμαχες δυνάμεις.

Εικόνες με μεθυσμένους Ρώσους εφέδρους που έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτές τις αμφιβολίες. Η Ρωσία θα μπορούσε, μετά από μια πρόχειρη εκπαίδευση ολίγων εβδομάδων, να ενισχύσει με αυτούς τους νέους εφέδρους τις αμυντικές της θέσεις στη νότια και ανατολική Ουκρανία, όπως σημειώνει ο Μπεν Χολ, σε άρθρο του για τους Financial Times, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ανάγκαζε εν συνεχεία την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό.

«Τα νέα προφανώς και είναι άσχημα για εμάς», δηλώνει μέλος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στους FT. «Ακόμα κι αν δεν έχουν κίνητρο, θα έχουν όπλα». Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, η Μόσχα θέλει να κινητοποιήσει περίπου 300.000 άνδρες, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι ο τελικός αριθμός θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Οι νέες δυνάμεις πρόκειται να δώσουν σημαντική ώθηση στα ρωσικά στρατεύματα. Η Μόσχα ανέπτυξε 180.000 άνδρες στην αρχή του πολέμου και εκτιμάται ότι μέχρι τώρα «μετρά» περίπου 80.000 νεκρούς και τραυματίες.

Ουκρανικές πηγές εκτιμούν ότι η Ρωσία είναι πιθανό να στείλει εφέδρους στα σύνορά της για να αποδεσμεύσει στρατεύματα που είχαν προηγουμένως τοποθετηθεί εκεί. Στη συνέχεια, η Ρωσία θα μπορούσε να επιδιώξει να δημιουργήσει νέους «συνδυασμένους στρατιωτικούς σχηματισμούς», ωστόσο ότι η έλλειψη εξειδικευμένων στρατιωτικών θα καθυστερούσε αυτήν τη διαδικασία.

Οι έφεδροι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν είτε ως δυνάμεις πεζικού, είτε ως δυνάμεις υλικοτεχνικής υποστήριξης.

«Πολύ χαμηλής ποιότητας ενισχύσεις σύντομα ή μια καλύτερα εκπαιδευμένη δύναμη αργότερα;»: Αυτό είναι το ερώτημα, όπως υποστηρίζει δυτικός αξιωματούχος που μιλά στους Financial Times. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία είναι πιθανό να μην έχει διαθέσιμους αρκετούς βετεράνους για να εκπαιδεύσουν επαρκώς τους νεοσύλλεκτους.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Αντρίι Ζαγκορόντνιουκ, η ρωσική επιστράτευση είναι απίθανο να «αλλάξει σημαντικά» την κατάσταση στο έδαφος. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ενδέχετα να προσπαθήσουν να εντείνουν τις επιχειρήσεις τους αυτό το φθινόπωρο, πριν η Μόσχα ενισχύσει τις δικές της γραμμές.

Η Ουκρανία θα χρειαστεί περισσότερους άνδρες και πιο πολλά σύγχρονα οπλικά συστήματα, σημειώνουν οι FT.

Όπως αναφέρει ο Τζακ Γουάτλινγκ, ανώτερος ερευνητής του βρετανικού ινστιτούτου RUSI, η Ρωσία ενδέχεται να θέλει να σταθεροποιήσει τις απώλειές της και να συνεχίσει τον πόλεμο ποντάροντας στη φθορά του αντιπάλου.