«Η Ρωσία ενεργεί με αποτρόπαιο τρόπο» λέει ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επέρριψε ευθύνες σήμερα στη Ρωσία, πως λειτουργεί με αποτρόπαιο τρόπο αφήνοντας αιχμές και για πιθανά εγκλήματα πολέμου. 

Συγκεκριμένα ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως η Ρωσία ενεργεί με αποτρόπαιο τρόπο μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων θαμμένων σε ομαδικό τάφο κοντά στο Ιζιούμ, που απελευθερώθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Μεταξύ άλλων δήλωσε σε δημοσιογράφους πως «η Ρωσία ενεργεί με αποτρόπαιο τρόπο και αυτό φαίνεται και επαναλαμβάνεται κάθε φορά που αποτραβιέται η ρωσική πλημμυρίδα από τμήματα των εδαφών που έχει καταλάβει στην Ουκρανία. Βλέπουμε τι αφήνει στο πέρασμά της. Και αυτήν η πρόσφατη ανακάλυψη περισσότερων των 440 τάφων στο Ιζιούμ μας το θύμισε».

Ο Μπλίνκεν κάλεσε τις Αρχές της Ουκρανίας να στοιχειοθετήσουν αυτές τις φρικαλεότητες τονίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για εγκλήματα πολέμου.

Παράλληλα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός του στρατού ξηράς Μάρκ Μίλεϊ δήλωσε ότι τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία δεν μπορούν να κρυφτούν. «Ως προς την συνολική κλίμακα (των πιθανών εγκλημάτων πολέμου), δεν ξέρω. Αλλά θα σας πω ότι ο κόσμος θα τα ανακαλύψει. Τα εγκλήματα πολέμου δεν μπορούν να κρυφτούν, ειδικά πράγματα όπως ομαδικοί τάφοι», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Εσθονία στο πλαίσιο συνεδρίασης του ΝΑΤΟ.

Σήμερα πάντως και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκανε λόγο για εγκλήματα πολέμου και βασανισμούς ανθρώπων από τη Ρωσική πλευρά.