Tο σερβικό υπουργείο Άμυνας απαντά στα «fake news» για το Αntonov - Tι αναφέρει για το φορτίο

Μέσω μιας ανακοίνωσής του το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στις φήμες που την εμφανίζουν να συμμετέχει σ’ ένα παράνομο εμπόριο όπλων, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους Antonov-12 κοντά στο Παλαιοχώρι το βράδυ του Σαββάτου, το οποίο μετέφερε πυρομαχικά σερβικής εταιρείας στο Μπαγκλαντές.

Χθες, Δευτέρα 18/7, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι πραγματοποίησε διάβημα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από την σερβική για την φύση του φορτίου του αεροσκάφους που κατέπεσε πλησίον της Καβάλας το βράδυ του Σαββάτου.

«Λόγω των πολυάριθμων ψευδών και κατασκευασμένων δημοσιευμάτων σε σχέση με τη συντριβή του αεροπλάνου στην Ελλάδα, το οποίο απογειώθηκε από τη Νις και μετέφερε προϊόντα της σερβικής αμυντικής βιομηχανίας, το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι η Δημοκρατία της Σερβίας έχει εκπληρώσει όλα τα διεθνείς υποχρεώσεις και ενήργησε σύμφωνα με όλους τους ισχύοντες διεθνείς κανονισμούς», σημειώνεται αρχικά στην ανακοίνωση που επαναλαμβάνει με λεπτομέρειες όλες τις πτυχές της μοιραίας πτήσης.

«Το αεροπλάνο Antonov-12, το οποίο ανήκει στην ουκρανική εταιρεία «Meridian LTD», μετέφερε περίπου 11,5 τόνους προϊόντων της αποκλειστικής μας βιομηχανίας, ενώ ιδιοκτήτης των αναφερόμενων εμπορευμάτων ήταν η ιδιωτική εταιρεία «Valir» από τη Σερβία. Η Δημοκρατία της Σερβίας εξέδωσε άδεια για την εξαγωγή όπλων, ο εξουσιοδοτημένος τελικός χρήστης της οποίας ήταν το Υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές.

Η οργάνωση της πτήσης, η οποία είχε δρομολόγιο από τη Νις, με τεχνικές προσγειώσεις σε Αμμάν, Ριάντ, Αχμενταμπάντ και τελικό προορισμό τη Ντάκα, αλλά και η επιλογή της μεταφορικής εταιρείας, δεν ήταν στην αρμοδιότητα της Δημοκρατίας της Σερβίας. Επίσης, η Δημοκρατία της Σερβίας δεν είναι υπεύθυνη για τις άδειες πτήσης πάνω από ξένα εδάφη, διότι αποτελεί κυρίαρχη απόφαση κάθε χώρας, στην οποία ο αερομεταφορέας σε τέτοιες περιπτώσεις υποβάλλει αίτηση για άδεια πτήσης.», επισημαίνει.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «η χώρα μας έχει εγκρίνει την εξαγωγή και μεταφορά ναρκών εκπαίδευσης και φωτιστικών βλημάτων όλμων. Δεδομένου ότι έχουμε εκδώσει άδεια για την εξαγωγή αυτών των όπλων στον τελικό πελάτη, το Υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές, σίγουρα δεν μπορεί να πρόκειται για παράνομο εμπόριο, αλλά για εξαγωγή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η άδεια θα εκδίδονταν ακόμη και αν ήταν για πραγματικά πυρομαχικά ή οποιοδήποτε άλλο είδος όπλου, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Μπαγκλαντές είναι ο επιτρεπόμενος τελικός χρήστης και ότι η εξαγωγή σε αυτή τη χώρα είναι απολύτως σύμφωνη με το νόμο και όλους τους διεθνείς κανονισμούς, γιατί δεν υπόκειται σε διεθνείς κυρώσεις.»

Το Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας εξηγεί ότι επισημαίνει όλα τα παραπάνω καθώς «σε ορισμένους εγχώριους κύκλους επαναλαμβάνεται συνεχώς το αφήγημα ότι επιτρέπεται η εξαγωγή όπλων σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των πλουσιότερων χωρών του κόσμου, αλλά όχι στη Σερβία.»

«Είναι προφανές ότι ορισμένοι εγχώριοι και ξένοι κύκλοι είναι απογοητευμένοι που το αρχικό ψέμα ότι η Σερβία μετέφερε όπλα στην Ουκρανία καταρρίφθηκε και συνεχίζουν να κυκλοφορούν νέες κατασκευές. Αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι θα απογοητευτούν ξανά, γιατί και σε αυτή την περίπτωση, η Δημοκρατία της Σερβίας σεβάστηκε με συνέπεια το διεθνές δίκαιο και εκπλήρωσε όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις και υποστηρίζουμε ειρηνικά τις ελληνικές αρχές να διεξαγάγουν λεπτομερή έρευνα και να ενημερώσουν το κοινό», καταλήγει.