Και επισήμως υποψήφιος για την πρωθυπουργία της Βρετανίας ο πρώην υπ. Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ

Ένας από τους πρώτους υπέβαλε την παραίτησή του και εκδήλωσε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, ανακοίνωσε και επισήμως ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και κατ’επέκταση για την πρωθυπουργία.

Ο 42χρονος πρώην υπουργός θεωρείται ένα από τα φαβορί για τη θέση. Την Τρίτη ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση, όπως και ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, έπειτα από ένα νέο σκάνδαλο. Η παραίτησή τους προκάλεσε τσουνάμι αποχωρήσεων και ο Τζόνσον αναγκάστηκε τελικά να παραιτηθεί και ο ίδιος, χθες Πέμπτη.

«Κάποιος πρέπει να αδράξει αυτή τη στιγμή και να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Για αυτό θα είμαι υποψήφιος για να γίνω ο επόμενος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και ο επόμενος πρωθυπουργός», ανέφερε σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Twitter ο Σουνάκ.

«Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα θα κρίνουν αν η επόμενη γενιά των Βρετανών θα έχει την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον. Αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή με εντιμότητα, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα ή λέμε στον εαυτό μας παραμύθια που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα για λίγο αλλά θα αφήσουν τα παιδιά μας σε χειρότερη κατάσταση αύριο;».

Η παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για να ξεκινήσει μία σκληρή αναμέτρηση για την ηγεσία των Συντηρητικών.

Οι υποψήφιοι ένοικοι του εμβληματικού κτιρίου με τον αριθμό 10 στη Ντάουνινγκ Στριτ είναι πολλοί και θα ανταγωνιστούν σκληρά μεταξύ τους καθώς αυτή τη στιγμή όλα είναι ανοιχτά για την διαδοχή του Τζόνσον. Ωστόσο, δεν θα κληθούν να διαχειριστούν μία Μεγάλη Βρετανία, που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα -όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης- εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία (ρεκόρ 40 ετών σημείωσε ο πληθωρισμός τον περασμένο Μάιο με 9,1%), αλλά και τις ισορροπίες μέσα σε ένα κόμμα του οποίου η ηθική, η ακεραιότητα και οι αξίες έχουν τεθεί ξεκάθαρα υπό αμφισβήτηση.