Η ΕΕ ανοίγει το «Κουτί της Πανδώρας»: Ξεκινά η συζήτηση για την κατάργηση της ομοφωνίας - Ιστορικό σταυροδρόμι

Η Ευρωβουλή πέταξε το γάντι στους «27»

Ο κύβος ερρίφθη. Στο συμβούλιο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των «27» θα κληθούν να αποφασίσουν και για κάτι εξαιρετικά σημαντικό για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Την εκκίνηση της διαδικασίας για αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία διέπει τη λειτουργία της.

Κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας

Ήδη, η Ευρωβουλή – στον απόηχο και των συμπερασμάτων της «Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης» – άνοιξε και επισήμως αυτό το κεφάλαιο, με την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην ολομέλεια. Εκεί όπου 355 μέλη της τάχθηκαν υπέρ, έναντι 155 κατά και 48 αποχών, της πρότασης στην οποία δεσπόζει η κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας – ή, όπως είναι πιο γνωστή, του βέτο.

Ταυτόχρονα, προτείνεται η ΕΕ να αποκτήσει τη δυνατότητα να προχωρά συλλογικά, έστω και χωρίς ομοφωνία, στη λήψη μέτρων στον τομέα της δημόσιας υγείας, καθώς και την αγορά οπλικών συστημάτων, αλλά και να επιβάλλουν κυρώσεις. Παράλληλα, ενισχύεται ο ρόλος της ίδιας της Ευρωβουλής, η οποία θα μπορεί να προωθεί νομοθετήματα και να έχει αποφασιστικό λόγο σε ζητήματα όπως ο κοινοτικός προϋπολογισμός.

Η Λισαβόνα είναι πολύ παλιά…

Τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν και συνοδεύουν την πρόταση μοιάζουν εύλογα. Στα 13 περίπου χρόνια που έχουν περάσει από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας, τον Δεκέμβριο του 2009, έχουν συμβεί τόσα πολλά που την κάνουν να μοιάζει εξαιρετικά… γερασμένη. Και σίγουρα, ανίκανη να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες, τους συσχετισμούς και τις τάσεις που υπάρχουν εντός της ΕΕ.