Τζόνσον: Θα απευθυνθεί στους βουλευτές του πριν την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής

Ο Μπόρις Τζόνσον θα απευθυνθεί στους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος του πριν από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής εναντίον του, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

«Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στο κόμμα», δήλωσε ο εκπρόσωπός του σε δημοσιογράφους. «Ασφαλώς ο πρωθυπουργός είναι σταθερά της άποψης ότι δεν θα αποσπαστεί η προσοχή του από τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Βρετανία και ο κόσμος», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα αντιμετωπίσει απόψε το βράδυ πρόταση μομφής, προερχόμενη από τουλάχιστον 54 βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματός, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 Γκρέιαμ Μπρέιντι.

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός «τσάρος κατά της διαφθοράς», βουλευτής των Τόρις Τζον Πένροουζ, παραιτήθηκε από το κυβερνητικό του αξίωμα δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος θα ψηφίσουν σε μυστική ψηφοφορία, από τις 18:00 έως τις 20:00 (20:00 και 22:00 ώρα Ελλάδος) για το εάν θέλουν ο Τζόνσον να συνεχίσει ως πρωθυπουργός, αφού περισσότεροι από 54 βουλευτές, ή το 15% του κοινοβουλευτικού κόμματος, υπέβαλαν επιστολές ζητώντας ψηφοφορία για πρόταση μομφής.

Το 15% είναι το όριο που απαιτείται για να ενεργοποιηθεί η ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του ηγέτη.

«Το όριο του 15% των βουλευτών του κόμματος που επιδιώκουν να διεξαχθεί ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος ξεπεράστηκε», έγραψε ο Μπρέιντι σε επιστολή του στους βουλευτές των Τόρις. «Σύμφωνα με τους κανόνες, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ 18:00 και 20:00 σήμερα 6η Ιουνίου- αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι λεπτομέρειες. Οι ψήφοι θα καταμετρηθούν αμέσως μετά. Ανακοίνωση θα γίνει εν ευθέτω χρόνω», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους κανόνες του κόμματος, ο Τζόνσον για να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, θα πρέπει να εξασφαλίσει μια απλή πλειοψηφία 180 βουλευτών. Οι σύμμαχοι του Βρετανού πρωθυπουργού πιστεύουν ότι θα ξεπεράσει εύκολα αυτό τον αριθμό.

Αν ο Μπόρις Τζόνσον χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, θα απομακρυνθεί από πρωθυπουργός και θα υπάρξει μια κούρσα για την ηγεσία για να αποφασιστεί το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει.

Τουλάχιστον 54 μέλη των Συντηρητικών στο κοινοβούλιο απαιτείται να ζητήσουν επισήμως από τον Μπρέιντι, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής 1922 του κόμματος, να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού, προκειμένου να μπορέσει να γίνει αυτό.

Οι επιστολές είναι εμπιστευτικές, άρα μόνον ο πρόεδρος της επιτροπής αυτής γνωρίζει πόσοι έχουν όντως αιτηθεί να γίνει αυτό.

“Πιστεύω όντως ότι είναι πιθανό, αλλά δεν ξέρω”, δήλωσε παράλληλα στο Sky News ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, απαντώντας σε ερώτηση αν ο Τζόνσον μπορεί να αντιμετωπίσει πρόταση μομφής που θα προκληθεί από δυσαρεστημένους βουλευτές από τους κόλπους του κόμματός του.

Ωστόσο ο Τζάβιντ πρόσθεσε ότι η χώρα δεν χρειάζεται τώρα μια πρόκληση στον πρωθυπουργό.

Η αντίδραση της Ντάουνινγκ Στριτ

Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον που αναμένεται να διεξαχθεί αργότερα σήμερα θα προσφέρει την ευκαιρία να δοθεί τέλος στις εικασίες μηνών για την ηγεσία του, δήλωσε εκπρόσωπος του Τζόνσον.

“Σήμερα δίνεται η ευκαιρία να τερματιστούν μήνες εικασιών και να επιτραπεί η κυβέρνηση να τραβήξει μια γραμμή και να προχωρήσει”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

“Ο πρωθυπουργός χαιρετίζει την ευκαιρία να στηρίξει την υπόθεσή του στα μέλη του κοινοβουλίου και θα τους υπενθυμίσει ότι, όταν είναι ενωμένοι και επικεντρωμένοι στα ζητήματα που έχουν σημασία για τους ψηφοφόρους, δεν υπάρχει πιο εξαιρετική πολιτική ομάδα”, κατέληξε.