Ουκρανία: Τουλάχιστον 39 νεκροί σε χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 87 τραυματίστηκαν σήμερα αφού δύο πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, τον οποίο χρησιμοποιούν χιλιάδες άνθρωποι για να απομακρυνθούν από την περιοχή εδώ και ημέρες.

Εθελοντής ανθρωπιστικής οργάνωσης που συμμετέχει στην απομάκρυνση των πτωμάτων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. «Είδα περίπου 15 τραυματίες αλλά είναι δύσκολο να πει κανείς πόσοι υπήρχαν, πολλοί απομακρύνθηκαν λίγο μετά με αυτοκίνητα προς τα νοσοκομεία», εξήγησε ο ίδιος.

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 87 τραυματίστηκαν, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο, σύμφωνα με το Reuters, αναθεωρώντας ανοδικά την προηγούμενη εκτίμηση για 30 νεκρούς.

Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή τις τελευταίες ημέρες με τρένο από τον σταθμό του Κραματόρσκ, στο Ντονμπάς, υπό τον φόβο μεγάλης ρωσικής επίθεσης.

Περίπου μία ώρα πριν από το χτύπημα, βρίσκονται εκεί πολλοί άμαχοι –ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά– σχηματίζοντας ουρά μπροστά από τον σταθμό και περιμένοντας να επιβιβαστούν σε τρένο.

«Ψάχνω τον σύζυγό μου, ήταν εκεί, δεν μπορώ να τον βρω», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια γυναίκα, τρέμοντας και κλαίγοντας με αναφιλητά, διστάζοντας να πλησιάσει τους νεκρούς και κρατώντας το τηλέφωνό της κολλημένο στο αυτί της.

Μια άλλη γυναίκα ψάχνει το διαβατήριό της στις αποσκευές και τα υπόλοιπα πράγματα που είχαν εγκαταλειφθεί στον σταθμό, λερωμένα με κηλίδες αίματος. «Ήμουν στον σταθμό, άκουσα κάτι σαν διπλή έκρηξη, έτρεξα δίπλα στον τοίχο για να προστατευθώ».

«Είδα ανθρώπους μέσα στο αίμα να μπαίνουν στον σταθμό, πτώματα παντού στο έδαφος, δεν ξέρω εάν ήταν χτυπημένοι ή νεκροί. Οι στρατιώτες έσπευσαν να μας πουν να εκκενώσουμε τον σταθμό, τα άφησα όλα εκεί», είπε η ίδια.

Μέσα από τα σπασμένα γυαλιά, ένας αστυνομικός μαζεύει σε ένα κουτί κινητά τηλέφωνα που είναι λερωμένα με αίμα, ένα εκ των οποίων χτυπά δίχως απόκριση.

Τέσσερα αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς και απανθρακώθηκαν μπροστά στον σταθμό, όπου συνήθως βρίσκονταν ταξί. Παντού στο έδαφος υπήρχαν ρυάκια αίματος.

Μπροστά από τον σταθμό βρίσκονταν τα απομεινάρια ενός πυραύλου, στον οποίο ήταν γραμμένο στα ρωσικά με λευκή μπογιά το μήνυμα «Για τα παιδιά». «Ήταν ένα πύραυλος Tochka, μια βόμβα διασποράς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός της αστυνομίας.

Όπως δείχνουν οι κηλίδες αίματος στο έδαφος και σύμφωνα με τις μαρτυρίες όσων βρίσκονταν εκεί, τα θύματα διασκορπίστηκαν σε όλο τον χώρο του σταθμού. Προφανώς ήταν άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, απ’ όσο μπορεί να κανείς να διακρίνει από τους πλαστικούς σάκους των νεκρών. Δίπλα σε ένα πτώμα, ένας διασώστης ακούμπησε ένα τσιουάουα τυλιγμένο με ένα ύφασμα, σε κατάσταση σοκ αλλά ακόμα ζωντανό, με τη μουσούδα του χτυπημένη από κάποιο θραύσμα.

«Δύο πύραυλοι έπεσαν στον σταθμό του Κραματόρσκ», ήταν η αρχική ανακοίνωση των ουκρανικών σιδηροδρόμων.