Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία προσπαθεί να ανασυνταχθεί, να ανεφοδιαστεί και να ενισχύσει την επίθεση της στο Ντονμπάς

Στις προσπάθειες της Ρωσίας να ανασυνταχθεί, να ανεφοδιαστεί και να ενισχύσει την επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς, αναφέρθηκε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ παρουσιάζοντας σήμερα την ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ για το 2021.

Οι ρωσικές δυνάμεις «δεν αποσύρονται αλλά ανασυντάσσονται» στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ αναμένει «πρόσθετες επιθέσεις» από τη Μόσχα, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Όπως είπε, η Ρωσία προσπαθεί να ανασυνταχθεί, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την πίεση στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις και ως εκ τούτου αναμένονται πρόσθετες επιθετικές ενέργειες που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη οδύνη. «Η Ρωσία λέει συνεχώς ψέματα», ανέφερε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι «η Ρωσία πρέπει να τερματίσει αυτόν τον παράλογο πόλεμο. Να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της. Και να συμμετάσχει σε συνομιλίες καλή τη πίστη».

Συνεχίζοντας, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να ξεκινήσει μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία:

«Προετοιμαστήκαμε για το χειρότερο, αλλά εργαστήκαμε σκληρά για το καλύτερο. Κάναμε κάθε προσπάθεια να εμπλέξουμε τη Ρωσία σε διάλογο, αλλά η Μόσχα μας απέρριψε με συνέπεια και τελικά αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις. Το περασμένο φθινόπωρο, αναλάβαμε επίσης δράση για να ενισχύσουμε την ετοιμότητα των δυνάμεών μας, να αναπτύξουμε περισσότερα στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας μας και να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία», ανέφερε. Εξήγησε, επίσης, ότι η μακροπρόθεσμη υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία σημαίνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πλέον μεγαλύτερες, καλύτερα εξοπλισμένες, καλύτερα εκπαιδευμένες και καλύτερα καθοδηγημένες από ποτέ.

Αποχώρηση των νατοϊκών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν

Σχετικά με την αποχώρηση των νατοϊκών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ο Γ.Γ. σημείωσε ότι οι Σύμμαχοι κατάφεραν να απομακρύνουν περισσότερους από 120.000 ανθρώπους μέσα σε τρεις εβδομάδες και ότι περίπου 2.000 Αφγανοί που είχαν εργαστεί για το ΝΑΤΟ έχουν τώρα επανεγκατασταθεί στις Συμμαχικές χώρες. «Τα μαθήματα που πήραμε από το Αφγανιστάν θα διαμορφώσουν την απάντηση της Συμμαχίας στις κρίσεις στο μέλλον», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Τέλος, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι το 2021 ήταν η έβδομη συνεχόμενη χρονιά αύξησης των αμυντικών δαπανών μεταξύ των Ευρωπαίων Συμμάχων και του Καναδά, με αύξηση 3,1% σε πραγματικούς όρους και συνολικά 270 δις δολάρια επιπλέον από το 2014. Τόνισε, επίσης, ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, οι Σύμμαχοι συμφώνησαν ότι πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να επενδύσουν περισσότερα και πιο γρήγορα στην άμυνα.