Τετ α τετ Ερντογάν με Μακρόν και Ντράγκι για την Ουκρανία στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι είχε ο Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Έκτακτης Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με αντικείμενο τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Κατά τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Εμανουέλ Μακρόν συμφωνήθηκε να διατηρήσουν σταθερό και στενό συντονισμό μεταξύ των συμμάχων καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία, αναφέρουν πηγές της γαλλικής προεδρίας. Θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν την ενίσχυση της Συμμαχίας με έμφαση στην ενδυνάμωση της πτέρυγας (σ.σ. ανατολική) και τη δυνατότητα αποτροπής.

Συζήτησαν για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στη Μαριούπολη. Θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλους τους διαθέσιμους διπλωματικούς διαύλους για να εξασφαλίσουν επειγόντως κατάπαυση του πυρός. Μόλις εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός, η Γαλλία και η Τουρκία θα είναι διαθέσιμες για να υποστηρίξουν μια απαραίτητη διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Τούρκος ομόλογός του συζήτησαν επίσης την κατάσταση στον Νότιο Καύκασο. Και οι δύο θέλουν να αποτρέψουν πιθανές αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην περιοχή. Ο κ. Μακρόν επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να εργαστεί στο πλαίσιο της Ομάδας του Μινσκ για μια μόνιμη πολιτική λύση στη σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Ανέφερε επίσης ότι χαιρετίζει τις προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.

Συνάντηση και με Ντράγκι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, στο περιθώριο της σημερινής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε λιτή ανακοίνωσή της, η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης αναφέρει ότι «κατά την διάρκεια της συνομιλίας έγινε αναφορά στις εξελίξεις της κρίσης στην Ουκρανία και στην κατάσταση στην Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στην Λιβύη».