Φλέγεται η Μαριούπολη - Μάχες στο κέντρο της πόλης, κάτοικοι επιχειρούν να φύγουν με τα πόδια για να σωθούν

Δραματικές ώρες βιώνει η πολιορκημένη Μαριούπολη της Ουκρανίας, την 23η ημέρα της ρωσικής εισβολής, με πολλούς απελπισμένους κατοίκους να επιχειρούν να εγκαταλείψουν την πόλη πεζή.

Σύμφωνα με αναφορές, μάχες πραγματοποιούνται στο κέντρο της πολιορκημένης ουκρανικής πόλης. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποιτσένκο, επιβεβαίωσε στο BBC πως πράγματι γίνεται αντιληπτή μεγάλη κινητικότητα.

“Οι μάχες με τανκς και πολυβόλα συνεχίζονται. Όλοι κρύβονται σε αποθήκες. Πάνω από το 80% των κτιρίων κατοικιών στη Μαριούπολη είτε υπέστησαν σοβαρές φθορές είτε έχουν καταστραφεί, ολοκληρωτικά”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο δήμαρχος μάλιστα πρόσθεσε πρόσθεσε πως το 30% των κτιρίων δεν μπορεί να αποκατασταθεί.

“Δεν έχει μείνει τίποτα από το κέντρο της πόλης. Δεν υπάρχει ένα μικρό κομμάτι γης στην πόλη που να μην έχει σημάδια πολέμου” είπε χαρακτηριστικά.

Μαριούπολη

Στους 9.145 οι άμαχοι που απομακρύνθηκαν μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων από την Ουκρανία

Συνολικά 9.145 άμαχοι απομακρύνθηκαν σήμερα, μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, από ουκρανικές πόλεις που πολιορκούνται ή βομβαρδίζονται, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ υψηλότερος σε σύγκριση με εκείνον της Πέμπτης, όταν κατάφεραν να φύγουν από εμπόλεμες ζώνες μόνο 3.810 άνθρωποι.

Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, υψηλόβαθμο στέλεχος της ουκρανικής προεδρίας, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι από τους 9.145, οι 4.972 έφυγαν από τη Μαριούπολη.

Μαριούπολη

“Σφίγγει” ο ρωσικός κλοιός στην Ουκρανία

Ο ρωσικός κλοιός “σφίγγει” στην Ουκρανία καθώς νωρίτερα καταγράφηκε ρίψη αντιαεροπορικών πυρών και πυραύλων στην Οδησσό ενώ τεθωρακισμένο άρμα του στρατού έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του σε δρόμο της περιοχής.

Τα πυρά κατευθύνονταν κατά αγνώστων στόχων πάνω από την πόλη και παραμένει ακόμη άγνωστο το εάν υπάρχει κατάρρευση στόχου. Η ρίψη διήρκεσε αρκετή ώρα και σημειώνεται πως δεν προηγήθηκε προειδοποιητική σειρήνα συναγερμού.

Δυο νέες εκρήξεις και σειρήνες ακουστήκαν απόψε παράλληλα στο Κίεβο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι επρόκειτο για ρίψεις πυραύλων καθώς λειτούργησε η αεράμυνα του Κίεβου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δυο είναι οι βασικές γραμμές άμυνας της πρωτεύουσάς στο Ιρπίν , όπου οι ρωσικές δυνάμεις είναι στα 20 χλμ και στο Μπροβάρι όπου έχουν υποχωρήσει στα 70 χλμ.

Συγκλονιστικές εικόνες από drone πάνω από τη βομβαρδισμένη Μαριούπολη

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από drone πάνω από την Μαριούπολη, η οποία πολιορκείται και έχει βομβαρδιστεί σφοδρά από τον ρωσικό στρατό.

Οι μάχες έχουν φτάσει στο κέντρο της πόλης της νότιας Ουκρανίας, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης, της οποίας πολλοί πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ υπολογίζεται ότι το 80% των κτιρίων έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί.

Κάτοικοι προσπαθούν να φύγουν με τα πόδια από την Μαριούπολη

Ορισμένοι κάτοικοι της πολιορκημένης Μαριούπολης προσπαθούν να φύγουν πεζή από την πόλη καθώς οι επίσημες προσπάθειες εκκένωσης της πόλης έχουν κατά το πλείστον αποτύχει λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών βομβαρδισμών, υποστήριξε ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο.

Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε αυτήν την πόλη-λιμάνι εδώ και δύο εβδομάδες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και νερό. Η Ρωσία αρνείται ότι βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές ή ότι στοχοθετεί αμάχους.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ είπε ότι περίπου 35.000 άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν από την πόλη τις τελευταίες ημέρες. Πολλοί έφυγαν με τα πόδια ή με ιδιωτικά αυτοκίνητα.

«Η έξοδος από την αποκλεισμένη Μαριούπολη ξεκινά με τους κατοίκους να φεύγουν είτε πεζή είτε με δικό τους μεταφορικό μέσο», είπε ο Κιριλένκο, προσθέτοντας ότι κάποια αυτοκίνητα δεν έχουν αρκετά καύσιμα για να φτάσουν στα κοντινότερα χωριά.

Ο κυβερνήτης είπε ότι ο σχεδόν αδιάκοπος βομβαρδισμός εμποδίζει τις αρχές να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να εφοδιάσουν τους κατοίκους με τρόφιμα και να απομακρύνουν τις γυναίκες, τα παιδιά και όσους έχουν ανάγκη.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Το δημοτικό συμβούλιο προειδοποίησε την περασμένη Κυριακή ότι στη Μαριούπολη εξαντλούνται και τα τελευταία αποθέματα τροφίμων και νερού, σημειώνοντας ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει την αναγκαία ιατρική βοήθεια στα θύματα των βομβαρδισμών.

Οι ουκρανικές αρχές υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.