Συναντήση των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου με επίκεντρο την ενέργεια- Με τηλεδιάσκεψη ο Μητσοτάκης

Συνάντηση Ντράγκι, Σάντσεθ και Κόστα στη Ρώμη – Με τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός  – H ελληνική πρόταση των 6 σημείων θα συναξιολογηθεί

Σύσκεψη των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας, όπου το επείγον θέμα προς επίλυση είναι οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα θα συναντηθούν το πρωί της Παρασκευής στην Ρώμη για να συντονίσουν τις κινήσεις τους. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης -λόγω κορωνοϊού- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ελλάδα και Ισπανία ήταν εξ αρχής στην ίδια γραμμή για γενναίες παρεμβάσεις στο σκέλος του κόστους του αερίου, αλλά και της ηλεκτρικής ενέργειας, με τον Μάριο Ντράγκι να κινείται σε παρόμοιο μήκος κύματος.

Η Κομισιόν, άλλωστε, έχει δεσμευθεί να προτείνει τα άμεσα μέτρα για τη στήριξη νοικοκυρών και επιχειρήσεων τις επόμενες εβδομάδες, μιας και υπάρχει πανευρωπαϊκή πίεση για αποφάσεις.

Πάντως, όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, σε αυτό το περιβάλλον μάλλον απροθυμίας για απότομες κινήσεις που αποτυπώθηκε στις Βερσαλλίες, η ελληνική πρόταση των 6 σημείων που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης στην κ. Φον Ντερ Λάιεν, με αιχμή το πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου, «περπάτησε» και θα συναξιολογηθεί για το τελικό πακέτο.