Οξύνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ- Κίνας για την στάση έναντι της Ρωσίας

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι η Κίνα έχει ήδη αρχίσει να παράσχει στη Ρωσία οικονομική υποστήριξη και εξοπλισμό δήλωσε στο Ρόιτερς ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος μετά την χθεσινή εφτάωρη θυελλώδη συνάντηση στη Ρώμη του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλλιβαν με τον Κινέζο ομόλογό του,  Γιάνγκ Τζίενσι.

Οι δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων προκάλεσαν την οργή της Κίνας η οποία διέψευσε τους ισχυρισμούς των Αμερικανών αξιωματούχων ότι η Ρωσία της ζήτησε στρατιωτική βοήθεια για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι διαδίδει «κακόβουλη παραπληροφόρηση» που κινδυνεύει να οξύνει τη σύγκρουση.

«Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα διαδώσει κακόβουλη παραπληροφόρηση εναντίον της Κίνας στο θέμα της Ουκρανίας», ανέφερε η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο σε ανακοίνωσή της προς το Reuters παρότι ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν δεσμεύεται και δεν επιρεάζεται από τις δυτικές κυρώσεις κατά τις Ρωσίας τις οποίες χαρακτηρισε μονομερείς κυρώσεις που δεν βασίζονται στο διεθνές δίκαιο».

«Η Κίνα διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών», πρόσθεσε.«Πρώτη προτεραιότητα τώρα είναι να αμβλυνθεί η κατάσταση, αντί να προσθέσουμε λάδι στη φωτιά και να εργαστούμε προς μια διπλωματική διευθέτηση, αντί να κλιμακώνουμε περαιτέρω την κατάσταση».

Παράλληλα ωστόσο ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν δεσμεύεται και δεν επιρεάζεται από τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua. «Η Κίνα δεν συμμετέχει στην κρίση (στην Ουκρανία) και ακόμη λιγότερο επιθυμεί να δεσμευθει από τις κυρώσεις», επεσήμανε ο Ουάνγκ στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

Σύμφωνα με τον Ουάνγκ, το Πεκίνο «αντιτίθεται στην προσφυγή σε  κυρώσεις για την επίλυση των προβλημάτων, κυρίως στις μονομερείς κυρώσεις που δεν βασίζονται στο διεθνές δίκαιο».

«Η Κίνα έχει το δικαίωμα να διαφυλάξει τα δικαιώματά της και τα νόμιμα συμφέροντά της», υπογράμμισε.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η Κίνα θα στηρίξει τη Ρωσία. Το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κατηγόρησε τους Δυτικούς ότι ευθύνονται για αυτή λόγω της «επέκτασης» του ΝΑΤΟ.

H Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει «βαθιά ανησυχητική» την εναρμόνιση «της θέσης της Κίνας με αυτή της Ρωσίας» στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Δευτέρα υψηλόβαθμη αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μετά τη συνάντηση που είχαν στη Ρώμη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και ο Γιάνγκ Γιετσί, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας αρμόδιος για τη διπλωματία.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες του αμερικανικού Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα ζήτησε από το Πεκίνο οικονομική και στρατιωτική βοήθεια για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά σε ποιο βαθμό η Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα προσφέρει βοήθεια στη Ρωσία, είτε πρόκειται για υλική, οικονομική ή χρηματοπιστωτική βοήθεια», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

«Ενημερώσαμε ξεκάθαρα το Πεκίνο ότι δεν θα μείνουμε άπραγοι. Δεν θα αφήσουμε καμία χώρα να αντισταθμίσει τις απώλειες που υπέστη η Ρωσία», λόγω των δυτικών κυρώσεων, πρόσθεσε.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζεικ Σάλλιβαν εξέθεσε χθες στην Ρώμη  τις αιτιάσεις  της Ουάσιγκτον σε μια «έντονη» επτάωρη συνάντηση στη Ρώμη με τον Κινέζο ομόλογό του επισημαίνοντας ότι η Μόσχα προσποιήθηκε ότι ενδιαφέρεται για τη διπλωματία ενώ προετοιμαζόταν για εισβολή και ότι εάν βοηθηθεί οικονομικά από το Πεκίνο η κρίση θα κλιμακωθεί επικίνδυνα.

O Τζεικ Σάλλιβαν ξέφρασε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία ενώ η Ουάσιγκτον προειδοποίησε  το Πεκίνο για την απομόνωση και τις κυρώσεις που θα αντιμετωπίσει εάν βοηθήσει τη Μόσχα στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Μετά το τέλος των συνομιλιών, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε σύντομη δήλωση συμφωνα με την οποία ο Σάλιβαν έθεσε «μια σειρά ζητημάτων στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, με ουσιαστική αναφορά στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσίαςεναντίον της Ουκρανίας».

«Έχουμε σοβαρές ανησυχίες για την ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία αυτη την περίοδο και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας ήταν άμεσος και ευθύς σχετικά με αυτές τις ανησυχίες και τις επιπτώσεις και συνέπειες που θα έχουν ορισμένες ενέργειες », δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ

«Ήταν μια έντονη επτάωρη συνεδρία, που αντικατοπτρίζει τη βαρύτητα της στιγμής, καθώς και τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας», δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters. «Αυτή η συνάντηση δεν αφορούσε τη διαπραγμάτευση συγκεκριμένων θεμάτων  αλλά για μια ειλικρινή, άμεση ανταλλαγή απόψεων». Aν και είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό, κάλυψε τα γεγονότα στην Ουκρανία και άλλα θέματα, όπως η Βόρεια Κορέα, η Ταϊβάν και οι τεταμένες διμερείς σχέσεις.

Ερωτηθείς αν ήταν επιτυχής, ο αξιωματούχος απάντησε: «Υποθέτω ότι εξαρτάται από το πώς ορίζεις την επιτυχία, αλλά πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διατηρούνται ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, ειδικά σε τομείς όπου διαφωνούμε».

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ανταλλαγές ήταν «ειλικρινείς», αλλά δεν οδήγησαν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.