Μήνυμα του πλουσιότερου Ρώσου επιχειρηματία προς Πούτιν: «Μην μας πας πίσω στο 1917»

Ο πλουσιότερος επιχειρηματίας της Ρωσίας προειδοποίησε το Κρεμλίνο και τον Ρώσο πρόεδρο να μην κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία εταιρειών που έχουν φύγει από τη χώρα, στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ένα τέτοιο βήμα οδηγούσε τη χώρα 100 χρόνια πίσω.

Ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν, πρόεδρος του κολοσσού μετάλλων Norilsk Nickel (NILSY), δήλωσε πως η Ρωσία κινδύνευε να επιστρέψει στις ταραχώδεις ημέρες της επανάστασης του 1917, εάν κλείσει την πόρτα στις δυτικές εταιρείες και τους επενδυτές.

Ακόμη, προέτρεψε τη ρωσική κυβέρνηση να προχωρήσει με εξαιρετική προσοχή όσον αφορά στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

«Αυτές οι κινήσεις θα μας πήγαιναν εκατό χρόνια πίσω, στο 1917 και θα υπάρξει παγκόσμια δυσπιστία στο πρόσωπο της Ρωσίας από τους επενδυτές, για πολλές δεκαετίες», είπε σε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram.

«Δεύτερον, η απόφαση πολλών εταιρειών να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία είναι, θα έλεγα, κάπως συναισθηματική και μπορεί να ελήφθη ως αποτέλεσμα άνευ προηγουμένου πίεσης από την κοινή γνώμη στο εξωτερικό. Άρα πιθανότατα θα επιστρέψουν. Και προσωπικά, θα τους έδινα μια τέτοια ευκαιρία», πρόσθεσε.

Ο Ποτάνιν είναι ο πλουσιότερος δισεκατομμυριούχος της Ρωσίας με περιουσία 22,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg, παρά το γεγονός ότι έχασε περίπου το ένα τέταρτο της περιουσίας του φέτος καθώς οι μετοχές της Norilsk Nickel κατέρρευσαν.