O Πούτιν δεν κάνει πίσω - Ο πόλεμος θα σταματήσει μόνο αν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις μας, είπε στον Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως “η στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τόνισε εκ νέου ότι η στρατιωτική επιχείρηση, όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή της στην Ουκρανία, εξελίσσεται βάσει σχεδίου.

Πρόσθεσε δε πως ελπίζει πως οι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα κρατήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση και θα λάβουν υπόψη τους την πραγματικότητα, συμπληρώνοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία και ξένους εταίρους.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο για άμεση κατάπαυση του πυρός, άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και υπογραφή συμφωνίας ειρήνης.

Νέα κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη-Ύστατη προσπάθεια να απομακρυνθούν οι άμαχοι

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη.
Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 10:00 ως τις 21:00, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Η χθεσινή κατάπαυση πυρός παραβιάστηκε, απέτυχε η προσπάθεια διαφυγής των αμάχων.

Υπενθυμίζεται πως και χθες είχε επιχειρηθεί να στηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος και ανακοινώθηκε κατάπαυση πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη καθώς οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν.

Από την μία πλευρά ο δήμαρχος της πόλης κατήγγειλε πως οι Ρώσοι συνέχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη, καθιστώντας αδύνατη την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών, και από την άλλη οι Ρώσοι αντέτειναν πως οι βομβαρδισμοί προέρχονταν από Ουκρανούς προβοκάτορες.

«Ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός καθιστά αδύνατο το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων», ανέφερε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το ουκρανικό ΥΠΕΞ είπε επίσης, ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι η Ουκρανία παραβίαζε τις απομακρύνσεις αμάχων «είναι ψευδείς και αποτελούν παραπληροφόρηση για να δικαιολογήσουν τις εγκληματικές ενέργειες του ρωσικού στρατού».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κανείς δεν χρησιμοποίησε δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους που δημιουργήθηκαν κοντά στις πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα της Ουκρανίας σήμερα και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σε δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.

 

«Είτε λειτουργήσουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι είτε όχι τις επόμενες ημέρες, τα μέρη πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύουν τους αμάχους και τις μη στρατιωτικές υποδομές σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τόσο για αυτούς που επιλέγουν να φύγουν όσο και για αυτούς που παραμένουν», είπε.

«Οι λεγόμενοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι ή άλλα μέτρα που στοχεύουν στην παροχή ανακούφισης σε άτομα που πλήττονται από τη σύγκρουση πρέπει να σχεδιάζονται καλά και να εφαρμόζονται κατά τη συμφωνία των εμπλεκόμενων μερών», σημείωσε επίσης.