Στόλτενμπεργκ (ΝΑΤΟ): Έρχονται χειρότερες μέρες-Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία

«Οι μέρες που έρχονται θα είναι πιθανότατα χειρότερες», προειδοποίησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο των δηλώσεών του, μετά την έκτακτη  συνεδρίαση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, ενώ χαρακτήρισε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως τη «τη χειρότερη στρατιωτική επίθεση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες».

Ο Σόλτεμπερνγκ εκτιμά ότι η επιθετικότητα των Ρώσων θα ενταθεί, καθώς θα συνεχίζουν τις επιθέσεις τους σε όλη την Ουκρανία με  βαρύτερο οπλισμό.

Είναι η χειρότερη στρατιωτική επίθεση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες

«Πόλεις υπό πολιορκία, σχολεία, νοσοκομεία και κατοικίες βομβαρδίζονται. Απερίσκεπτες ενέργειες γύρω από ένα πυρηνικό εργοστάσιο χθες το βράδυ, ενώ πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Οι επόμενες ημέρες είναι πιθανό να είναι χειρότερες, με περισσότερους θανάτους, περισσότερα βάσανα και περισσότερη καταστροφή», ανέφερε.

Δεν επιδιώκουμε πόλεμο με τη Ρωσία

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συζήτησαν την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, την οποία ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βλοντιμίρ Ζελένσκι, αλλά συμφώνησαν ότι τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να εμπλακούν πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο.

«Κατανοούμε την απόγνωση, αλλά πιστεύουμε επίσης ότι, αν το κάναμε αυτό (δημιουργώντας μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων), θα καταλήγαμε σε κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν πλήρη πόλεμο στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή πολύ περισσότερων χωρών», είπε.

Το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε και υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ είναι μια «αμυντική συμμαχία».  «Το βασικό μας καθήκον είναι να κρατήσουμε τα 30 έθνη μας ασφαλή», διευκρίνισε.

«Δεν είμαστε μέρος αυτής της σύγκρουσης και έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κλιμακωθεί και δεν θα επεκταθεί πέρα από την Ουκρανία. Αυτό θα ήταν ακόμη πιο καταστροφικό και πιο επικίνδυνο, με ακόμη περισσότερο ανθρώπινο πόνο, εξήγησε.

«Απερίσκεπτες» οι ενέργειες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό

Απαντώντας σε ερώτηση για την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε:

«Οι απερίσκεπτες ενέργειες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό χθες το βράδυ απλώς υπογραμμίζουν τους κινδύνους αυτού του πολέμου. Ο πόλεμος είναι επικίνδυνος και η σύγκρουση στρατιωτικών επιχειρήσεων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό ενισχύει τον κίνδυνο».

”Εξοπλίζαμε τους ουκρανούς απο το 2014”

Τελευταίο αλλά όχι έλασσον, ο γενικός γραμματέας της ατλαντικής συμμαχίας, αποποιούμενος τη δυτική στρατιωτική απραξία παραδέκτηκε σε ζωντανή μετάδοση της συνέντευξης ότι το ΝΑΤΟ συστηματικά εξόπλιζε και εξόπλιζε τους ουκρανούς απο το 2014.

(Πηγή Open)