Ανηλεείς βομβαρδισμοί στην Ουκρανία- Η Ρωσία ''στραγγαλίζει'' τη Μαριούπολη και προελαύνει προς την Οδησσό.

Τα ρωσικά στρατεύματα διείσδυσησαν στην πόλη Μικολάγιφ στη Μαύρη Θάλασσα –  Σε 47 ανέρχοταν οι νεκροί από τη χθεσινή επίθεση στο Τσερνίχιφ.

Καμία πρόθεση για αποκλιμάκωση της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία  δεν  φαίνεται να έχει η Μόσχα, αφού σήμερα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι βομβαρδισμοί σε πολλές μεγάλες πόλεις της δοκιμαζόμενης χώρας.

Η Μαριούπολη, η πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και υφίσταται σφοδρά πλήγματα, αναφέρεται σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας. «Η Μαριούπολη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει πιθανόν περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις», σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. «Οι αστικές υποδομές της πόλης υφίστανται σφοδρά πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις», προσθέτει.

Τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην ουκρανική πόλη-λιμάνι Μικολάγιφ στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές. Σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο ο κυβερνήτης της επαρχίας Βιτάλι Κιμ επεσήμανε ότι μαίνονται μάχες σε κάποιες περιοχές της πόλης.
Υπό τον έλεγχο της Μόσχας βρίσκεται εδώ και μερικές ώρες και το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια όπου είχε ξεσπάσει νωρίτερα πυρκαγιά από τα πυρά των ρωσικών δυνάμεων.
Σαράντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από το ρωσικό πλήγμα εναντίον δύο σχολείων και κατοικιών στην ουκρανική πόλη Τσερνίχιφ χθες Πέμπτη, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Στις εικόνες που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η υπηρεσία διάσωσης της επαρχίας διακρίνεται καπνός να υψώνεται από τα κατεστραμμένα διαμερίσματα. Συντρίμμια είναι σκορπισμένα στο έδαφος και οι διασώστες απομακρύνουν πτώματα.
Όμως οι επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης ανεστάλησαν σήμερα λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών.
Τον τόνο ενός δράματος δίχως τέλος έδωσε χθες ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος σε διάγγελμά του δήλωσε ψυχρά ότι «η επιχείρηση προχωρά βάσει σχεδίου» και διαμήνυσε σε απειλητικό τόνο «κανείς δεν θα μας απειλήσει».

Με αμείωτη ένταση εξακολουθεί για ένατη ημέρα η σαρωτική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες αμάχους, ενώ χιλιάδες είναι οι Ουκρανοί που εκπατρίστηκαν αναζητώντας ασφάλεια σε όμορες ευρωπαικές χώρες.

Το μεγάλο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού δεν έχει δεχτεί ακόμα ρωσικά πλήγματα, ωστόσο η πίεση γύρω από την πόλη αυξάνεται – Επιθέσεις στην πόλη Μικολάιβ, βομβαρδισμοί σε Τσερνίχιβ και Χάρκοβο, που άφησαν πίσω τους νεκρούς

Την Παρασκευή, ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στα περίχωρα μιας άλλης ουκρανικής πόλης, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κλιμακώνει τις επιθέσεις του, καθώς το βράδυ της Πέμπτης δεσμεύτηκε να συνεχίσει μέχρι να επιτευχθεί η «ολοκληρωτική νίκη».

Το Μικολάιβ, στη νότια Ουκρανία, δέχτηκε επίθεση τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κινούνταν σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης. Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Χερσώνα, η οποία έπεσε στα χέρια του Πούτιν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, και είναι ένα βασικό σημείο στο δρόμο προς την Οδησσό – την τρίτη μεγαλύτερη πόλη και το κύριο λιμάνι της Ουκρανίας – που τελεί υπό απειλή.

Βαθμιαία η νότια ζώνη της Ουκρανίας, η ακτογραμμή της οποίας βρέχεται απο τη θάλασσα του Εύξεινου Πόντου, αλώνεται.