Η Δύση απαντά με οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία: Αποκλείονται από το SWIFT ρωσικές τράπεζες

Αποκλείονται από το σύστημα SWIFT που επιτρέπει την ομαλή και γρήγορη μεταφορά χρημάτων εκτός συνόρων επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες.
Κοινή δήλωση της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και των ΗΠΑ.

Ενώ ηχούσαν οι σειρήνες στο Κίεβο υπό τους κρότους απανωτών εκρήξεων και εκφράζονταν φόβοι για μαζικό βομβαρδισμό η ΕΕ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ εξέδωσαν κοινή δήλωση, καταδικάζοντας τη ρωσική και ανακοινώνοντας ότι θα αποκόψουν από το SWIFT συγκεκριμένες ρωσικές τράπεζες.

«Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν την επίθεσή τους στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία που θα την απομονώσουν περαιτέρω από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις οικονομίες μας», δήλωσαν.

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν τις επόμενες ημέρες περιλαμβάνουν την αφαίρεση «επιλεγμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT».

«Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι τράπεζες αυτές θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα βλάψει την ικανότητά τους να λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο».

Τι δήλωσε εκτάκτως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Λίγα λεπτά νωρίτερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε τηλεοπτικό της μήνυμα προανήγγειλε την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι σε συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές χώρες, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Βρετανία θα προτείνει μια σειρά μέτρων.

Σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τον Καναδά και τη Βρετανία θα προτείνω τώρα νέα μέτρα στους ηγέτες της ΕΕ για να ενισχύσουμε την απάντησή μας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και να ακρωτηριάσουμε την ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτήσει την πολεμική του μηχανή.

Πρώτον, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι ένας συγκεκριμένος αριθμός ρωσικών τραπεζών θα αφαιρεθεί από το SWIFT. Αυτό θα τις σταματήσει από το να λειτουργούν παγκοσμίως και θα εμποδίσει ουσιαστικά τις ρωσικές εξαγωγές και εισαγωγές.

Δεύτερον, θα παγώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας. Αυτό θα παγώσει τις συναλλαγές της και θα καταστήσει αδύνατη για την Κεντρική Τράπεζα τη ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων.

Τέλος, θα εργαστούμε για να απαγορεύσουμε στους Ρώσους ολιγάρχες να χρησιμοποιούν τα χρηματοοικονομικά τους στοιχεία στις αγορές μας.

Ο Πούτιν ξεκίνησε μια πορεία με στόχο να καταστρέψει την Ουκρανία. Αλλά αυτό που κάνει επίσης, στην πραγματικότητα, είναι να καταστρέφει το μέλλον της χώρας του.