Στους έξι οι Έλληνες νεκροί από τους βομβαρδισμούς στο Μπουγάς και την Μαριούπολη

Στους έξι έχουν φτάσει οι Έλληνες νεκροί στην ανατολική Ουκρανία ύστερα από βομβαρδισμούς. Άλλοι τέσσερις νεκροί καταγράφηκαν στο χωριό Μπουγάς, 70 χιλιόμετρα βόρεια της Μαριούπολης.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι στη Μαριούπολη βρέθηκαν δύο νεκροί Έλληνες ομογενείς και άλλοι έξι τραυματίες από αεροπορικό βομβαρδισμό στο χωριό Σαρτανά, περίπου δέκα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει: «Η Ελλάδα εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά νωρίτερα σήμερα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει μετ’ επιτάσεως στον Ρώσο ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της Ελληνικής ομογένειας».

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νέα ανακοίνωση μετά τον θάνατο των τεσσάρων ομογενών. «Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον αδόκητο θάνατο τεσσάρων ομογενών στο χωριό Μπουγάς, το οποίο βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα βορείως της Μαριούπολης», αναφέρεται στο μήνμα του ελληνικού ΥΠΕΞ.

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους τους και καταδικάζουμε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον αμάχων», επισημαίνεται ακόμη.

Δύο Έλληνες νεκροί από τους βομβαρδισμούς στο χωριό Σαρτανά

Νωρίτερα το απόγευμα τοτ Σαββάτου δύο Έλληνες ομογενείς έχασαν τη ζωή τους και έξι τραυματίστηκαν κατά τις ρωσικές επιδρομές στη Μαριούπολη.

Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλή Δεμίρη στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα, με εντολή του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Έντονη ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης για το θάνατο και τον τραυματισμό των ομογενών κοντά στη Μαριούπολη, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών από αεροπορικές ρωσικές δυνάμεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ κάλεσε στο τηλέφωνο το Ρώσο πρέσβη, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία της Ελλάδας και τον κάλεσε αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Δένδιας: Εκφράζουμε την οδύνη μας για τον θάνατο δύο ομογενών

«Οδύνη για τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά της Ουκρανίας, όπως και τον αποτροπιασμό μας για τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος», εκφράζει μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, θέλησε να εκφράσει τη συμπαράσταση του μέσω της ίδιας πλατφόρμας γράφοντας:

«Αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη για τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών μας, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού».

Θλίψη και αποτροπιασμό για τον ρωσικό βομβαρδισμό αμάχων στο χωριό Σαρτανά που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό ομογενών μας, εκφράζει μέσω Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Υπογραμμίζει στην ίδια ανάρτηση πως «η Ρωσία οφείλει έστω και τώρα να αντιληφθεί ότι αυτός ο πόλεμος μόνο χαμένους θα έχει και ειδικά αθώα θύματα».

 

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το υπ. Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας:

Η Ελλάδα εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά νωρίτερα σήμερα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού.

Την ανάγκη προστασίας της Ελληνικής Ομογένειας στην Ουκρανία επισήμανε μετ’επιτάσεως ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στον Ρώσο ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους. 

Έλληνες οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής

Ο Σαρτανάς ή Σαρτανά βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Μαριούπολης. Ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 10240 κατοίκους η πλειοψηφία των οποίων είναι ελληνικής καταγωγής.

Από το 1999 ο δήμος του Σαρτανά είναι αδελφοποιημένης με τον Δήμο Ζωγράφου.

Την είδηση αναπαρήγαγε και ο υπουργος Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντον Γερασένκο, τονίζοντας πως ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται κι ένα παιδί.

Ρωσική πρεσβεία: Ο ουκρανικός στρατός σκότωσε τους αμάχους

Σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία μετά το τραγικό περιστατικό υποστήριξε, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της ότι ο «ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα».

Αναλυτικα η ανακοίνωση της πρεσβείας: «Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη σχετικά με το θάνατο και τον τραυματισμό Ελλήνων ομογενών στην περιοχή του Ντονμπάς. Από την πλευρά μας, με την πλήρη υπευθυνότητα διαβεβαιώνουμε ότι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας είναι αποκλειστικά και μόνο στρατιωτικές μονάδες και υποδομές. Εμείς δε βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές και χωριά, ούτε οποιεσδήποτε πολιτικές ή κοινωνικές υποδομές. Στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά οι ρωσικές Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις σήμερα δεν επιχειρούσαν.

Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα, ακόμα και με βαρέα όπλα, κατά αμάχων. Αυτό είναι αποδεδειγμένο και επισήμως καταγεγραμμένο.

Προειδοποιούμε ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι πιθανό να χρησιμοποιεί την Ελληνική, καθώς και άλλες εθνικές κοινότητες που ζουν στην Ουκρανία, ακριβώς για να προκαλέσει και να φουσκώσει την αντιρωσική αντίδραση από το εξωτερικό».