Έτοιμη να συζητήσει για εκεχειρία με τη Ρωσία δηλώνει η κυβέρνηση Ζελένσκι

Διπλωματική λύση προκειμένου να μπει ένα τέλος στη ρωσική στρατιωτική εισβολή φαίνεται να επιδιώκει η Ουκρανία, μετά από περισσότερες από σαράντα ώρες σφυροκοπήματος από τον ρωσικό στρατό.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε αργά το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) ότι η ουκρανική ηγεσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις συζητήσεις για μία εκεχειρία με τη Ρωσία, την ίδια στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα προάστια του Κιέβου και ετοιμάζονται για την κατάληψη της πόλης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, Ουκρανία και Ρωσία βρίσκονται σε επαφή για τον τόπο και τον χρόνο που θα γίνουν οι συνομιλίες.

Τo βράδυ της  Πέμπτης  ο Ουκρανός πρόεδρος είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να ξεκινήσει συζητήσεις με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξετάζοντας τους όρους που έχει θέσει ο τελευταίος.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε, νωρίτερα σήμερα, την προσφορά της Ρωσίας για συνομιλίες με την Ουκρανία ως μια προσπάθεια να διεξαχθεί διπλωματία «με την κάννη στον κρόταφο» τονίζοντας ότι η εάν η Μόσχα σοβαρολογεί, θα πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη γειτονική της χώρα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να στείλει μια αντιπροσωπεία της στο Μινσκ για συνομιλίες με τους Ουκρανούς, αναφέροντας, ωστόσο, πως η πλευρά Ζελένσκι τερμάτισε τις διαδικασίες των συζητήσεων.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Unian,  ο Ζελένσκι ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να μεσολαβήσει ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.